Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

De vaststellingsovereenkomst: dit moet je weten

Als je het dienstverband met een werknemer wilt beëindigen, dan kun je daarvoor naar het UWV of de kantonrechter gaan. Dit is kostbaar, vaak onzeker en in ieder geval tijdrovend. Vaak wordt er dan gekozen voor de vaststellingsovereenkomst. Maar daar moet je dan wel samen uitkomen. Hoe laat je zo’n onderhandelingstraject zo soepel mogelijk verlopen? En nog belangrijker: wat zet je in de vaststellingsovereenkomst en welke bepalingen mogen absoluut niet ontbreken?

“Sanne legt duidelijk uit, niet te wollig. Gewoon precies de topics die je wilt weten.”

Resultaat

Na het volgen van de masterclass weet je precies welke bepalingen je in een vaststellingsovereenkomst moet zetten en hoe je het onderhandelingstraject over de vaststellingsovereenkomst met de werknemer aanvliegt. Je weet welke bepalingen je in de vaststellingsovereenkomst moet opnemen en welke optioneel zijn. Daarnaast ontvang je het Hanze model vaststellingsovereenkomst.

Hanze Academy Unlimited: onbeperkt trainingen volgen 

Met Hanze Academy Unlimited volg je voor een vast bedrag per jaar alle opleidingen, webinars en masterclasses die je maar wilt. Geen kleine lettertjes, geen uitgesloten opleidingen. Lees hier hoe dat werkt.

Inhoud masterclass

Vragen die onder andere aan bod komen zijn:

  • Hoe speel je het onderhandelingsspel met de werknemer zo goed mogelijk? Wat wordt je eerste bod en hoe bepaal je tot welke voorwaarden je maximaal wilt gaan?
  • Welke elementen spelen een rol bij de beoordeling van je onderhandelingsruimte? Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van een procedure bij de rechter? Moet de werknemer zelf een advocaat betalen of worden zijn kosten rechtsbijstand gedekt door een verzekering of vakbond?
  • Moet je altijd de werknemer aanbieden om zich juridisch te laten bijstaan? Loop je een risico wanneer je dat niet doet?
  • Welke artikelen moet je de vaststellingsovereenkomst opnemen en welke zijn optioneel?
  • Met welke vergoedingen moet je rekening houden? Hoe zit het met de berekening van de transitievergoeding? Moet je de transitievergoeding aanbieden? Of kun je volstaan met bijvoorbeeld een outplacementvergoeding? Of helemaal geen vergoeding?
  • Hoe zit het met de opzegtermijn en afwijkingen daarop? En welke gevolgen heeft dit voor een (mogelijke) WW-uitkering van een werknemer? Wat als de werknemer aansluitend geen uitkering krijgt. Heb je dan een probleem?
  • Hoe werkt het met de afgifte van een positief getuigschrift? En wat als je niet tevreden was over deze werknemer?
  • Hoe zit het met de finale kwijting? Wat houdt dat precies in? Hoe formuleer je deze zodat je zeker weet dat na het einde van het dienstverband de werknemer niet meer met (nieuwe) vorderingen kan komen?
  • En een van toepassing zijnde relatiebeding of concurrentiebeding? Moet je daar wat over opnemen?
  • Kun je voorkomen dat de werknemer zich na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst, maar binnen 4 weken na einde dienstverband ziek meldt?
  • En hoe werkt het als de werknemer eigenlijk nog ziek was bij het tekenen van de vaststellingsovereenkomst. Heb je als werkgever dan een probleem? Of ligt het probleem alleen bij de werknemer?
  • Moet je altijd de werknemer aanbieden om zich juridisch te laten bijstaan? Loop je een risico wanneer je dat niet doet?
  • De bedenktermijn van 2 weken voor de werknemer: wanneer begint deze eigenlijk te lopen? Is dit pas wanneer de handtekeningen onder de vaststellingsovereenkomst staan? Of is dit al eerder?
  • Hoe zit het met de Regeling vervroegde uittreding (RVU)? Wanneer loop je hierop een risico bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst? Hoe voorkom je dit risico? Kun je dit op voorhand laten toetsen? Zijn er alternatieven?

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor medewerkers HR, HR-adviseurs, hoofden HR en medewerkers die te maken hebben met HR-gerelateerde zaken.

Incompany

De Masterclass organiseren we ook incompany. De training wordt dan afgestemd op jullie organisatie en de vragen die jullie hebben. Meer weten? Neem contact met ons op!

Vragen

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Bel 038 2050005 of mail naar info@hanzeadvocaat.nl

Terug naar het overzicht

Interesse in deze masterclass?

Vul hier je gegevens in en wij bevestigen direct je deelname.

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon