Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

De vaststellingsovereenkomst: dit moet je weten

Als je het contract met een medewerker wilt beëindigen, dan wordt er vaak gekozen om dit met een vaststellingsovereenkomst te doen. Maar daar moet je dan wel samen uitkomen. Hoe laat je zo’n onderhandelingstraject zo soepel mogelijk verlopen? En nog belangrijker: wat zet je in de vaststellingsovereenkomst en welke bepalingen mogen absoluut niet ontbreken? Bovendien wil je als HR team dat je soortgelijke afspraken maakt over bijvoorbeeld de ontslagvergoeding. 

“Sanne legt duidelijk uit, niet te wollig. Gewoon precies de topics die je wilt weten.”

Resultaat

Na het volgen van deze masterclass weet je precies welke bepalingen je in een vaststellingsovereenkomst moet zetten en hoe je het onderhandelingstraject over de vaststellingsovereenkomst met de medewerker aan kunt vliegen. Je weet welke bepalingen je in de vaststellingsovereenkomst moet opnemen en welke optioneel zijn. Daarnaast ontvang je het Hanze model vaststellingsovereenkomst. Samen met je HR collega’s bespreken we welke afspraken er binnen de organisatie bestaan over bijvoorbeeld vrijstelling van werkzaamheden, ontslagvergoeding en vergoeding van juridische kosten.

Inhoud masterclass

Vragen die onder andere aan bod komen zijn:

 • Hoe speel je het onderhandelingsspel met de medewerker zo goed mogelijk? Wat wordt je eerste bod en hoe bepaal je tot welke voorwaarden je maximaal wilt gaan?
 • Welke elementen spelen een rol bij de beoordeling van je onderhandelingsruimte? Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van een procedure bij de rechter? Moet de medewerker zelf een advocaat betalen of worden de kosten rechtsbijstand gedekt door een verzekering of vakbond?
 • Moet je altijd aanbieden dat de medewerker zich juridisch laat bijstaan? Loop je een risico wanneer je dat niet doet?
 • Welke artikelen moet je de vaststellingsovereenkomst opnemen en welke zijn optioneel?
 • Met welke vergoedingen moet je rekening houden? Hoe zit het met de berekening van de transitievergoeding? Moet je de transitievergoeding aanbieden? Of kun je volstaan met bijvoorbeeld een outplacementvergoeding? Of helemaal geen vergoeding?
 • Hoe zit het met de opzegtermijn en afwijkingen daarop? En welke gevolgen heeft dit voor een (mogelijke) WW-uitkering van de medewerker? Wat als hij/zij aansluitend geen uitkering krijgt. Heb je dan een probleem?
 • Hoe werkt het met de afgifte van een positief getuigschrift? En wat als je niet tevreden was over deze medewerker?
 • Hoe zit het met de finale kwijting? Wat houdt dat precies in? Hoe formuleer je deze zodat je zeker weet dat er na het einde van het dienstverband geen (nieuwe) vorderingen meer kunnen komen?
 • Kun je voorkomen dat de medewerker zich na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst, maar binnen 4 weken na einde dienstverband ziek meldt?
 • En hoe werkt het als de medewerker eigenlijk nog ziek was bij het tekenen van de vaststellingsovereenkomst. Heb je als werkgever dan een probleem? Of ligt het probleem alleen bij de medewerker?
 • De bedenktermijn van 2 weken, wanneer begint deze eigenlijk te lopen? Is dit pas wanneer de handtekeningen onder de vaststellingsovereenkomst staan? Of kan dit al eerder?
 • Hoe zit het met de Regeling vervroegde uittreding (RVU)? Wanneer loop je hierop een risico bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst? Hoe voorkom je dit risico? Kun je dit op voorhand laten toetsen? Zijn er alternatieven?

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor medewerkers HR, HR-adviseurs, hoofden HR en medewerkers die te maken hebben met HR-gerelateerde zaken.

Incompany

De training wordt volledig afgestemd op jullie organisatie en de vragen die jullie hebben. Meer weten? Neem contact met ons op!

Kosten

De masterclass duurt 2,5 – 3 uur en de kosten bedragen 1.695,- exclusief btw voor een groep van max 15 deelnemers. Voor organisaties aangesloten bij Arbeidsrecht Zonder Zorgen® kan het zijn dat een gratis masterclass is inbegrepen in het pakket.

Vragen

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Bel 038 20500215 of mail naar academy@hanzeadvocaat.nl

Terug naar het overzicht

Interesse in deze masterclass?

Vul hier je gegevens in en wij bevestigen direct je deelname.

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon