In de praktijk is een beëindigingsregeling treffen met een oudere werknemer voor een werkgever niet zonder financiële risico’s. We kennen namelijk de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Deze houdt dat kort gezegd in dat de Belastingdienst een ‘sanctie’ geeft op ontslagvergoedingen die betaald worden aan oudere werknemers als daar geen ontslaggrond voor is. Deze sanctie bestaat uit een eindheffing van 52% over de vergoeding en mogelijk zelfs nog een boete.
Gelukkig geldt er op dit moment nog een vrijstelling van een deel van de ontslagvergoeding. Dat betekent dat over een bepaald bedrag geen eindheffing betaald hoeft te worden. In een aantal zorg cao’s zijn hierover ook regelingen opgenomen. In dit webinar staan we stil bij de RVU, de versoepeling en de verhouding tussen de wettelijke versoepeling en de regeling in (een aantal) zorg cao’s.
Resultaat
Na afloop van dit webinar weet je in welke gevallen je zonder een eindheffing van 52% een regeling met een oudere werknemer kunt sluiten. Je bent op de hoogte van de afspraken hierover in je cao. Je weet ook in welke gevallen je verplicht bent om mee te werken aan een verzoek van de werknemer tot beëindiging van zijn dienstverband onder toekenning van een vergoeding.
Inhoud van het webinar
We staan onder meer stil bij de volgende vragen:
- Wat houdt de RVU precies in?
- Hoe zit het precies met de versoepeling van de RVU heffing? Wat zijn de voorwaarden?
- Hoe is dit geregeld in mijn cao?
- Tot wanneer kan gebruik worden gemaakt van de versoepeling van de RVU-heffing?
- De RVU is in het leven geroepen om oudere werknemers tegemoet te komen die overvallen zijn door de verhoging van de AOW-leeftijd, en niet in staat zijn gezond die AOW-leeftijd te bereiken. Geldt de versoepeling dan alleen voor de zwaardere beroepen?
- Kan ik nu ook zonder een ontslaggrond een oudere werknemer een vergoeding betalen, zonder dat ik risico loop op een eindheffing van 52%?
- Kan een oudere werknemer zelf ook afdwingen dat hij met een vergoeding uit dienst treedt? Hoe zit dat met onze cao?
- Ik heb iets gelezen over een subsidie die aangevraagd kan worden ter dekking van alle ontslagvergoedingen voor oudere werknemers. Hoe zit dat precies?
- Hoe moet een vaststellingsovereenkomst eruitzien wanneer een oudere werknemer vertrekt? Welke ontslaggrond kan ik het beste gebruiken?
Voor wie
Je werkt als medewerker HR, HR-adviseur of hoofd HR. Werk je niet in HR, maar heb je wel veel te maken met HR-gerelateerde zaken? Ook dan is dit een interessant webinar voor je.
Wanneer
Dit is een on demand webinar. Schrijf je in en bekijk het webinar wanneer het jou uitkomt.
Kosten
De kosten van dit webinar zijn 79,- exclusief btw. Voor organisaties aangesloten bij Arbeidsrecht Zonder Zorgen® en mensen met een Hanze Academy Unlimited is deelname gratis!
Onbeperkt trainingen volgen met Hanze Academy Unlimited
Met Hanze Academy Unlimited volg je voor een vast bedrag per jaar alle opleidingen, webinars en masterclasses die je maar wilt. Geen kleine lettertjes, geen uitgesloten opleidingen. Je betaalt één vast bedrag en je mag onbeperkt deelnemen. Hier lees je hoe dit werkt.
Incompany
We organiseren over dit onderwerp ook een incompany training voor HR en/of leidinggevenden. De training wordt dan afgestemd op jullie organisatie en de vragen die jullie hebben. Voor organisaties die een Arbeidsrecht Zonder Zorgen® abonnement hebben zit deze training zelfs gratis of met korting in het pakket. Meer weten? Neem contact met ons op!
Vragen
Meer weten, neem dan contact op met Anneleen via 085 – 27 33 586 of academy@hanzeadvocaat.nl.