Loonregres is het verhalen van kosten, wanneer de ziekte van je medewerker is ontstaan door de schuld van iemand anders. Je kunt als werkgever het netto salaris, re-integratiekosten en de eventuele juridische kosten terugvorderen van de aansprakelijke partij.
De 5 meest gestelde vragen over loonregres
Het komt regelmatig voor dat zorgmedewerkers uitvallen, door de schuld van iemand anders. Bijvoorbeeld door een ongeluk of een medische misser. Dat is behoorlijk balen. Je medewerker is voor langere tijd uitgeschakeld, terwijl je wel het loon moet doorbetalen.
Je kunt dan het loon verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres. We krijgen hier vaak vragen over. Dit zijn de 5 meest gestelde vragen:
Bijvoorbeeld als de arbeidsongeschiktheid is veroorzaakt door een verkeersongeval of een arbeidsongeval. Maar ook bij een medische fout kun je de kosten verhalen via een regresvordering.
- Nettoloon: als werkgever kun je alleen het nettoloon verhalen op de aansprakelijke partij. Het zogenaamde bruto-gedeelte, waaronder de sociale premies, loonbelasting en de pensioenpremie, kunnen niet worden verhaald.
- Re-integratiekosten: van jou als werkgever worden de nodige inspanningen verwacht om de zieke werknemer weer aan het werk te helpen. De kosten van deze re-integratiemaatregelen kun je verhalen op de aansprakelijke derde. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de arbodienst, een re-integratiebureau en voor bij- of omscholing.
- Juridische kosten: de juridische kosten die je maakt voor het vorderen van de schade kun je verhalen.
De verjaringstermijn voor het vorderen van loonschade is vijf jaar. Dit betekent dat jij als werkgever de schade tot vijf jaar nadat een werknemer bijvoorbeeld een ongeval heeft gehad, kan verhalen.
Wil je in één uur leren hoe loonregres werkt? Geef je dan op voor ons webinar regresrecht en arbeidsongeschikte werknemers. Na afloop kun je met succes de loonkosten, re-integratiekosten en eventueel juridische kosten verhalen.
Hulp nodig?
Heb je geen zin of tijd om je met het verhalen van de kosten bezig te houden? Of kijk je er tegenop om met een verzekeraar in de weer te moeten? Maak dan gebruik van de loonregres service van Hanze advocaat. Je betaalt een vast bedrag van 750,– (ex btw). Daarvoor brengen wij de gemaakte onkosten en geleden schade in kaart. Dit verhalen we voor jou bij de verzekeraar. En extra fijn: onze kosten worden over het algemeen ook voldaan. Meer weten? Neem contact met ons op, klik hier.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.