Zorgorganisaties stellen ons vaak de vraag of het handig of verstandig is om advocaten mee te nemen naar een mediationtraject. Los van je persoonlijke voorkeur, zijn er maar liefst 10 redenen waarom je dit juist wel of juist niet zou moeten doen.
10 argumenten vóór de aanwezigheid van advocaten bij mediation
- Je advocaat is je vertrouwenspersoon; je weet dat hij staat voor jouw belangen en die van de organisatie.
- Een advocaat kan je de juridische aspecten van een conflict uitleggen en helpen om goede oplossingen te verzinnen.
- Een advocaat overziet ook de grotere organisatiebelangen en het politieke krachtenveld.
- Door hun aanwezigheid dragen advocaten bij aan een snellere oplossing van het conflict door de communicatie tussen partijen te verbeteren.
- Als advocaten helpen om emoties en standpunten helder te krijgen en te objectiveren, draagt dit bij aan de effectiviteit van de mediation.
- Een ervaren advocaat draagt bij aan het opbouwen van een constructieve basis en een goed draagvlak om tot oplossingen te komen.
- Advocaten kunnen je, met alle ervaring die zij hebben, vertellen dat een bepaalde oplossing daadwerkelijk een passende en rechtvaardige oplossing is. Dit zorgt voor een snellere en grotere acceptatie van die oplossing.
- Advocaten helpen om de juiste afspraken te maken en deze vast te leggen in een overeenkomst. Daarmee worden toekomstige geschillen voorkomen.
- Doordat een advocaat juridische kennis en ervaring inbrengt, wordt de kwaliteit van het mediationproces beter.
- Tot slot zorgen advocaten voor minder onzekerheid en risico’s door duidelijkheid te verschaffen over de juridische status van de zaak.
10 argumenten tegen de aanwezigheid van advocaten bij mediation
Maar er zijn net zo goed 10 argumenten tegen de aanwezigheid van advocaten bij een mediationtraject:
- Advocaten kunnen de communicatie tussen de partijen verstoren en daardoor juist polarisatie veroorzaken.
- Een focus op juridische argumenten en mogelijke procedures zorgt mogelijk evoor escalatie van het conflict en een win/lose mentaliteit.
- Door zich te focussen op het juridische gelijk vergeten advocaten soms de grotere belangen van partijen. Daarmee staan zij soms juist een oplossing in de weg.
- Advocaten kunnen het onderhandelingsproces onnodig verlengen en daarmee de partijen uitputten.
- Juridische argumenten en procedures maken de zaak soms onnodig complexer, waardoor partijen door de bomen het bos niet meer zien.
- Als je een advocaat meeneemt naar mediation stijgen de kosten van de mediation aanzienlijk.
- Advocaten kunnen juist ook onzekerheid creëren bij de partijen door vaag te blijven over de juridische aspecten van de zaak.
- Een focus op de belangen van de cliënt kan ervoor zorgen dat de belangen van de andere partij ondergeschikt lijken.
- Soms neemt de medewerker vooral een advocaat mee om meer veiligheid in het proces te ervaren. Meestal schakelt de zorgorganisatie dan ook een advocaat in. Daardoor kun je onnodig in een juridisch traject terechtkomen, terwijl er misschien nog helemaal geen juridisch probleem is.
- Partijen stellen zich vaak formeler op als er advocaten aanwezig zijn. Zij laten dan niet het uiterste van hun tong zien.
Conclusie
De aanwezigheid van advocaten bij mediation heeft zeker toegevoegde waarde, maar dan moeten beide partijen wel de wil hebben om tot een oplossing te komen. Is die wil er niet? Dan zorgen de advocaten vaak alleen maar voor meer escalatie en polarisatie.
Ons advies is om per mediationtraject een afweging te maken of en wanneer je een advocaat meeneemt naar mediationgesprekken. Daarbij is het van belang om voorafgaand aan de mediation goede afspraken te maken over het doel van het traject en de rol van de juridische ondersteuning.
Heb je vragen over mediation en/of de inzet van juridische begeleiding daarbij? Bel of mail ons dan gerust (via info@hanzeadvocaat.nl of 0852733586). We hebben een groot netwerk van mediators en adviseren je graag of je het in jouw geval verstandig is om een advocaat mee te nemen.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.