Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Werken met vrijwilligers

In de zorgsector zijn vrijwilligers niet alleen onmisbaar, maar ook van onschatbare waarde. Zowel in verpleeg- en ziekenhuizen als in andere zorginstellingen.

Ze dragen bij aan het welzijn van patiënten en bewoners en nemen veel taken op zich die anders blijven liggen. Zo helpen vrijwilligers bij activiteiten, maaltijden serveren en bieden zij een luisterend oor aan bewoners en mantelzorgers.

5 aandachtspunten bij de inzet van vrijwilligers

Voor zorg- en welzijnstellingen die met vrijwilligers (willen) werken, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende 5 aandachtspunten:

1. Heldere afspraken

Vrijwilligers zetten zich vaak belangeloos in voor de organisatie. Toch is het goed om daarbij niet al te vrijblijvende afspraken te maken. Niets is zo vervelend dan dat een vrijwilliger niet komt opdagen. Het is dan ook fijn als iedereen (jullie én de vrijwilliger) weet waar hij/zij aan toe is.

Zorg er dus voor dat jullie duidelijke afspraken maken over het takenpakket, de werkwijze, vertrouwelijkheid, geheimhouding en een eventuele (onkosten)vergoeding. En leg deze afspraken duidelijk vast in een vrijwilligersovereenkomst. Zoek je een goed model, stuur Anneleen dan even een mailtje.

2. Onkostenvergoedingen voor vrijwilligers

Je mag vrijwilligers (een kleine) onkostenvergoedingen te geven, maar vermijd beloningen zoals cadeaubonnen of te hoge geldbedragen. Bekijk goed wat de fiscale regels en maximumbedragen zijn.

Let op: deze bedragen worden jaarlijks aangepast.

3. Duidelijkheid voor alles

Niets is zo frustrerend als ruis op de lijn met je vrijwilligers. Het leidt er bovendien snel toe dat vrijwilligers afhaken. Zorg dus altijd voor duidelijke communicatie over wat je verwacht in taken en activiteiten.

Ook is het belangrijk dat de vrijwilliger op de hoogte is van de procedures en protocollen die gelden binnen de organisatie. Houdt daarbij in gedachten dat vrijwilligerswerk vrijwillig is én blijft. Respecteer de keuzes van de vrijwilliger.

Kan je je niet in zijn/haar keuzes vinden? Misschien moet je dan de keuze maken om iemand meer in te zetten.

4. Vraag een VOG aan voor de vrijwilliger

Ons advies is om alleen vrijwilligers met een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in te zetten. Een VOG kun je gratis aanvragen, ga hiervoor naar Aanvraagprocedure | Gratis VOG

5. Zorg voor goede begeleiding en geef complimenten

Hoewel de meeste vrijwilligers ervaring hebben in de zorg, is het belangrijk om hen goed te begeleiden.

Zorg dus voor een vast aanspreekpunt binnen de organisatie. Geeft hen voldoende ondersteuning en begeleiding. En vergeet vooral niet om ze vaak complimentjes te geven en je waardering uit te spreken. Dat motiveert.

Conclusie

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de zorgsector, maar het is belangrijk om rekening te houden met de grenzen tussen vrijwilligerswerk en een arbeidsovereenkomst. Houd daarvoor altijd bovenstaande aandachtspunten in het oog.

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon