Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Demissionair minister Hugo de Jonge vertelde tijdens de persconferentie van 2 november jl. dat er wordt gewerkt aan een wetswijziging. Deze wetswijziging moet het -onder voorwaarden- mogelijk maken om zorgmedewerkers te vragen naar een coronatoegangsbewijs, een CTB. 

Waarom is een wetswijziging nodig?

Een werkgever mag op dit moment vragen naar een vaccinatiestatus, alleen is een medewerker niet verplicht te antwoorden. Bovendien mag de werkgever niets doen met het antwoord van de medewerker. De informatie mag op grond van de AVG niet worden verwerkt. Om dit wél mogelijk te maken is een wetswijziging nodig.

Wat gaat het kabinet doen?

In de komende periode zal het Kabinet adviezen inwinnen bij onder andere het OMT en het Centraal Planbureau.

Mondkapje en/of anderhalve meter afstand 

Het OMT adviseerde het kabinet dat het invoeren van een CTB niet nodig is in sectoren en werkomstandigheden waarbij er voldoende andere mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, gespreid werken en thuisblijven bij klachten. De basismaatregelen zoals het dragen van mond-neusmasker en/of de anderhalve meter afstand, verminderen het risico op verspreiding genoeg.

Wat betreft het zorgpersoneel heeft het OMT aangegeven dat het nog niet duidelijk is of een CTB werkt. En of het meerwaarde heeft voor de gezondheid van kwetsbare patiënten. Het OMT geeft aan dat besmetting door een zorgmedewerker kan worden voorkomen door het dragen van een mondkapje en, indien mogelijk, te zorgen voor anderhalve meter afstand.

Veel ziekenhuizen hebben al aangegeven geen voorstanders te zijn van het invoeren van een CTB voor het zorgpersoneel.

Gevaar voor de van de zorg

Daarnaast stelt het OMT dat de continuïteit in de zorg een belangrijke rol speelt. Indien een CTB verplicht wordt, betekent dit dat ongevaccineerde werknemers zich elke dag moeten laten testen. Dit kan leiden tot demotivatie en zelfs een vertrek uit de zorgsector. En dat terwijl er al sprake is van personeelskrapte.

Veel kritiek en wordt vervolgd

Kortom; er is veel kritiek op het invoeren van een CTB in de zorg. Waarschijnlijk besluit het kabinet op 12 november 2021 of de wetswijziging verder in gang wordt gezet. Interessant hierbij is ook de vraag óf een medewerker recht op loon houdt wanneer hij geen CTB laat zien, en de werkgever hem geen toegang geeft.

Wil je up to date blijven van deze ontwikkelingen? We houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief. Hieronder kun je je daarvoor aanmelden. Ons volgen op Linkedin is ook slim. 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon