Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Is een onvoldoende genoeg om te stoppen met een leer/arbeidsovereenkomst?

Veel zorgorganisaties gaan leer/arbeidsovereenkomsten aan. Maar kan je ook eerder afscheid nemen als een leerling-medewerker niet goed functioneert? Of als hij eerder stopt met de opleiding vanwege onvoldoendes? Onlangs speelde dit bij een zorgorganisatie die ik bij mocht staan. Een terugblik én een aantal tips. 

Ontbindende voorwaarden

Voor de leer/arbeidsovereenkomst geldt het gewone arbeidsrecht. Een overeenkomst kun je dus niet zomaar eenzijdig stopzetten. Daarom worden vaak ontbindende voorwaarden opgenomen. Bijvoorbeeld dat de leer/arbeidsovereenkomst afloopt zodra de leerling niet meer staat ingeschreven bij de onderwijsinstelling. Of als een leerling de afgelopen 12 maanden twee keer een onvoldoende beoordeling kreeg. 

Objectief

Het is heel belangrijk dat deze ontbindende voorwaarden objectief zijn beschreven. Je mag als werkgever geen invloed hebben op deze ontbindende voorwaarden. Maar vaak heb je als werkgever wel wat invloed op de ontbindende voorwaarden. Waar ligt de grens? 

Wie is eindverantwoordelijk?

In de procedure die ik voerde ging het vooral om de vraag of de werkgever invloed had uitgeoefend door het geven van een onvoldoende beoordeling. De praktijkopleider deed de begeleiding van de leerling-werknemer. En de eindverantwoordelijkheid lag bij de onderwijsinstelling. Maar ja, die kan een leerling niet beoordelen op het functioneren in het zorgorganisatie. 

Volgens de rechter was het twee keer halen van een onvoldoende binnen 12 maanden een ‘objectief gegeven’. En kon daarom de leer/arbeidsovereenkomst worden beëindigd.

Teveel invloed

De werkgever had teveel invloed uitgeoefend op de tweede onvoldoende. Na de eerste beoordeling kwam de leerling de afspraken niet na. Daarom vervroegde de werkgever de tweede beoordeling. Toen de leerling zich vervolgens ziek meldde, stuurde de werkgever de leerling niet naar een bedrijfsarts. De leerling was door ziekte ook niet bij het gesprek over zijn beoordeling. En dat alles werd de werkgever aangerekend. Volgens de rechter stond een onvoldoende bij voorbaat al vast. Er was geen overleg geweest met de onderwijsinstelling. 

Overigens is de leer-arbeidsovereenkomst door de rechter ontbonden vanwege de verstoorde arbeidsverhouding. De werkgever moest nog een deel van het achterstallige salaris betalen.   

Tips

Om discussies te voorkomen over de objectiviteit van een ontbindende voorwaarden, heb ik een aantal tips. 

  • Je kunt prima als ontbindende voorwaarde opnemen dat een leerling-werknemer binnen 12 maanden twee keer een onvoldoende beoordeling heeft gekregen. Maar zorg ervoor dat deze beoordelingen objectief zijn. Door te toetsen aan de hand van objectieve criteria die de onderwijsinstelling opstelt. 
  • Nodig de onderwijsinstelling uit bij het gesprek met de leerling over de beoordeling. Vul het beoordelingsformulier in samen met de onderwijsinstelling. Laat de onderwijsinstelling meetekenen voor akkoord. Dan is duidelijk dat de onderwijsinstelling instemt met de onvoldoende.  
  • Meldt een leerling-werknemer zich ziek voordat de tweede beoordeling plaatsvindt? Stuur hem dan direct naar de bedrijfsarts. Ga pas het gesprek aan nadat de bedrijfsarts aangeeft dat de leerling-werknemer dat aankan. 
  • Maak vooraf met de onderwijsinstelling de afspraak: als een leerling niet komt opdagen gedurende langere tijd, schrijft de onderwijsinstelling de leerling uit de opleiding.
  • Volg bij ons een webinar of cursus over de leer-arbeidsovereenkomst in de zorg. Zo weet je nog beter weet wat de valkuilen zijn en hoe je ze kunt voorkomen. Bekijk hier onze trainingen. 

Hulp nodig? 

En heb je een vraag over de leer/werkovereenkomst? Of zit je met een leerling die niet functioneert? Dan kan ik je helpen. Samen bepalen we de stappen die je kunt nemen. Mail naar doornbos@hanzeadvocaat.nl of bel 085 – 27 33 586

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon