Een rookvrije werkplek. Ook in de Zorg.
Per 1 juli 2021 zijn de rookruimtes in (semi-) publieke en openbare gebouwen gesloten. Dat is één van de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord*. Die afspraak geldt ook dus voor zorginstellingen. Er is zelfs een verbod op rookruimtes. Maar er is meer…
Recht op een rookvrije werkplek ook in de zorg
Je medewerkers hebben recht op een rookvrije werkplek. Hier ben je als werkgever verantwoordelijk voor. Dat betekent dat er een rook(vrij)beleid moet zijn. Passend bij de regels die vanaf 1 juli 2021 gelden.
Hebben jullie rokende cliënten met een eigen woonplek? Dan moet daar aandacht voor zijn in je beleid. Want hoe ga je om met rokende cliënten? En hoe geef je je medewerkers ook in díe situatie een rookvrije werkplek?
Niet roken tijdens werktijd
Het instructierecht bepaalt dat jij als werkgever werkwijzen, regels en procedures mag bepalen, zonder dat je medewerker hiermee in hoeft te stemmen. Dat geldt ook voor het rookbeleid. Je mag voorschrijven dat je medewerker niet mag roken onder werktijd. Of wanneer hij werkkleding draagt. Maar ook dat hij niet mag roken op het bedrijfsterrein en in een straal daaromheen.
Dit instructierecht geldt niet voor de vrije tijd van je medewerker. Je hebt als werkgever geen zeggenschap over het roken in een (niet doorbetaalde) pauze. Of over het roken buiten het bedrijfsterrein.
Opstellen of aanpassen van het rookvrij-beleid
Moet jullie rookvrij-beleid opgesteld of aangepast? Dan zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden:
- Je moet het beleid motiveren aan de hand van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Dat betekent dat het belang van jullie organisatie groter moet zijn dan het belang van de medewerker. Een gezonde en rookvrije werkplek is al snel een zwaarwegend bedrijfsbelang.
- Voordat je het beleid invoert, moet je langs de OR. De OR heeft instemmingsrecht. Instemmingsrecht is altijd nodig wanneer je personele regelingen of arbeidsomstandigheden wilt vaststellen of wijzigen. Rookbeleid valt hieronder.
Nog een laatste tip
Wil je er zeker van zijn dat jullie rookbeleid juridisch klopt? Vraag mij dan om hulp. Ik heb al heel wat zorgorganisaties geholpen bij het opstellen, invoeren en aanscherpen van het beleid. Mail mij op bijl@hanzeadvocaat of bel 085 – 27 33 586.
*In het Nationaal Preventieakkoord staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken. Eén van de afspraken is: In 2030 is de gehele zorg rookvrij. Om dat doel te bereiken werkt de Landelijke Werkgroep Rookvrije Zorg onder meer aan rookvrije terreinen. Maar ook aan hulp bij het stoppen met roken. Voor cliënten, patiënten en medewerkers. Meer weten? Kijk op rijksoverheid.nl.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.