Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een groot aantal werkgevers kiest ervoor om het dienstverband van de werknemer na 2 jaar ziekte niet te beëindigen. Het dienstverband wordt slapend gehouden om daarmee te voorkomen dat de transitievergoeding betaald moet worden.

Compensatie transitievergoeding? Vooralsnog niet

Het wetsvoorstel waarin werkgevers zouden worden gecompenseerd voor deze transitievergoeding na 2 jaar ziekte is op de lange baan geschoven. Het is dus onduidelijk of er een compensatie komt en hoe deze er dan uit komt te zien. Vandaar het slapend houden van het dienstverband.

Slapend dienstverband, maar wel een eindafrekening?

De eindafrekening moet worden voldaan bij het EINDE van het dienstverband. Dit betekent dat de openstaande wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, de opgebouwde vakantietoeslag en evt. andere rechten (bijv. eindejaarsuitkering) worden uitbetaald.

De wettelijke vakantiedagen mogen gedurende het dienstverband niet worden uitbetaald. Alleen de bovenwettelijke vakantiedagen mogen tijdens het dienstverband worden uitbetaald.

Kenmerk van een slapend dienstverband is juist dat er geen beëindiging is. Dit betekent dan ook dat er geen eindafrekening hoeft te worden voldaan. Een werknemer kan deze dus ook niet afdwingen.

Is voldoen eindafrekening ook einde dienstverband?

In de praktijk zien we dat er na 2 jaar ziekte toch een eindafrekening wordt uitbetaald. En dan wordt het interessant. Kan het voldoen van de eindafrekening gezien worden als een opzegging door de werkgever? En is dan de transitievergoeding verschuldigd?

Uitspraken van rechters laten zien dat het enkel uitbetalen van de eindafrekening niet gezien kan worden als een opzegging. Ook niet wanneer de wettelijke vakantiedagen worden uitbetaald. Het uitbetalen van de wettelijke vakantiedagen staat dus niet gelijk aan een opzegging van het dienstverband door de werkgever.

Wees duidelijk: wel of geen einde dienstverband?

Het enkel vermelden van de einddatum op een loonstrook is ook niet voldoende voor een opzegging van het dienstverband.

Dit wordt anders wanneer de communicatie hierover onduidelijk is en de werknemer uit de communicatie mocht afleiden dat de werkgever zijn arbeidsovereenkomst had opgezegd. Indien je er dus (toch) voor kiest om de eindafrekening te voldoen, adviseer ik je om duidelijk te communiceren dat dit geen beëindiging van het dienstverband betekent.

Roelien Klaver

Dit artikel is geschreven door Roelien Klaver. Bij vragen kan je haar bereiken door te bellen naar 038 – 820 02 15 of te mailen:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon