Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Ondanks vlekkeloos functioneren tóch je baan verliezen, het kan..

Zo besliste de kantonrechter van de Rechtbank Limburg op 24 juli 2019. In deze zaak ging het om een werknemer die in ernstige mate gestalkt en bedreigd werd door (vermoedelijk) zijn ex-partner. Het bleef niet bij bedreigingen gericht aan de werknemer. De werkgever had het namelijk ook flink te verduren. Het gaat de werkgever allemaal veel te ver en vraagt ontbinding bij de kantonrechter.

Een stalkende ex-partner reden voor ontslag?

Werknemer werkt sinds november 2015 voor de werkgever. De werkgever was altijd zeer te spreken over werknemer. Er waren geen klachten over het functioneren.

Vanaf december 2018 veranderde dat. De werknemer werd lastig gevallen door (vermoedelijk) een ex-partner. Zo ontvangt hij WhatsApp berichten waarin hij wordt beschuldigd van mishandeling en verkrachting. Ook zijn er in zijn woonplaats brieven met foto’s van hem verspreid waarin hij wordt beschuldigd van pedofilie. De politie stelt hij hiervan op de hoogte.

Niet alleen werknemer, maar ook werkgever krijgt het te verduren

Hier blijft het niet bij. Enkele maanden later wordt ook het aannemingsbedrijf bestookt met berichten van de (vermoedelijke) stalker van werknemer. Op het internet worden negatieve recensies geplaatst en de bedrijfsbus wordt beklad met teksten. Kortom, de goede naam van het bedrijf wordt aangetast. En dat alleen omdat het bedrijf  de ex-partner van de stalker in dienst heeft.

De werkgever pikt het niet en vraagt ontbinding

De kantonrechter stelt voorop dat er in deze zaak sprake is van een zeer uitzonderlijke en voor alle betrokken partijen trieste situatie. De situatie heeft niet alleen enorme impact gehad op de geestelijke gezondheid van de werknemer, maar heeft daarnaast ook zijn weerslag op het gezin van de directeur. Ook dit heeft zijn doorwerking in het privéleven van de directeur. Daarbij komt dat de situatie negatieve gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering én resultaten.

Al met al beslist de kantonrechter dat voorgaande een grond oplevert voor ontbinding. Doorslaggevend is geweest dat de hele situatie ook de persoonlijke levenssfeer van de directie van het bedrijf en hun gezinsleden raakt. Een ontbinding op de h-grond is daarmee een feit. Van de werkgever kan niet langer verlang worden dat het dienstverband wordt voortgezet.

Terug naar nieuwsoverzicht

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon