Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Koffie uitdelen aan collega’s = ontslag op staande voet? 

Een ontslag op staande voet heeft vergaande gevolgen. Zo stopt per direct de loondoorbetaling en zal door het UWV geen WW-uitkering worden afgegeven. Zo’n ontslag kan dan ook niet zomaar gegeven worden. Een werknemer moet het wel echt bont hebben gemaakt. Van werkgever kan dan in zo’n situatie niet verwacht worden de werknemer nog een dag langer in dienst te houden.

Op 15 september 2020 heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld dat een werknemer die ruim zes maanden lang gratis koffie tapte en uitdeelde aan collega’s, een dringende reden voor ontslag op staande voet oplevert. Dit is wat er speelde.

€ 0,20 voor een bakje koffie

De werknemer kon bij zijn werkgever gebruik maken van een koffieautomaat. Hiervoor werd een bedrag van € 0,20 gevraagd. Het kan voorkomen dat een werknemer geen kleingeld bij zich heeft. In dat geval kan aan de kantoormanager worden gevraagd voor de sleutel van de automaat, zodat er een gratis kop koffie gehaald kan worden. Dit mag alleen met toestemming van de kantoormanager. De betreffende werknemer was in het bezit van een kopie van de sleutel van de koffieautomaat. Hij heeft hier – buiten het zicht van de leiding om – zes maanden lang gebruik van gemaakt. Niet alleen heeft hij voor zichzelf koffie gehaald, maar ook voor zijn collega’s.

Ernstig verwijtbaar handelen door werknemer?

De werkgever kreeg hoogte van het gratis koffie tappen en heeft de werknemer op staande voet ontslagen. De werkgever heeft immers in januari van datzelfde jaar nog aangegeven dat zij diefstal – in welke vorm dan ook -niet tolereert en dat ontslag op staande voet zal volgen. De werknemer had dus kunnen weten dat zijn handelen gevolgen kon hebben.

Kantonrechter: sprake van diefstal

De werknemer heeft het ontslag op staande voet niet aangevochten, maar heeft wel aangevoerd dat het niet ging om ‘ernstig verwijtbaar handelen’ waardoor hij nog aanspraak maakt op de transitievergoeding. De rechter geeft de werkgever gelijk. De werknemer had moeten weten dat zijn gedrag ontoelaatbaar was. De transitievergoeding is dus van tafel.

Conclusie:

Ook al lijkt het ‘gratis koffie tappen’ misschien een onschuldig feit, dan toch is er in dit kader wel degelijk sprake van diefstal en dus van ernstig verwijtbaar handelen. Ongeacht het feit dat een kopje koffie slechts € 0,20 kost. Volgens de kantonrechter dus een terechte maatregel die de werkgever heeft toegepast.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon