Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

De vakantie staat weer voor de deur. Misschien heb je deze zomer een vakantiebaantje. Of krijg je een arbeidsovereenkomst voor langere tijd. Wat voor overeenkomst je ook krijgt, je moet altijd opletten waar je voor tekent. Lees hier de 9 belangrijkste tips.

1. Schriftelijk en met handtekening

Een arbeidsovereenkomst kan schriftelijk of mondeling worden aangegaan. Wij raden een schriftelijke arbeidsovereenkomst aan. Dit om discussies te voorkomen.

2. Voor bepaalde- of onbepaalde tijd?

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor bepaalde- of onbepaalde tijd. Bij bepaalde tijd moet een einddatum worden opgenomen. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is niet tussentijds opzegbaar. Tenzij er een tussentijds opzegbeding is opgenomen. De werkgever kan dan niet ‘zomaar’ de arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarvoor is een ontslagvergunning van het UWV of een uitspraak van de kantonrechter nodig.

3. De proeftijd (en de duur daarvan)

Vaak wordt er een proeftijd opgenomen. Werkgever en werknemer kunnen de arbeidsovereenkomst in de proeftijd per direct beëindigden. In een arbeidsovereenkomst korter dan zes maanden mag geen proeftijd worden opgenomen. Wordt de arbeidsovereenkomst aangegaan met de duur vanaf zes maanden, dan is er maximaal een proeftijd van één maand.  Een proeftijd van twee maanden mag bij een vast contract of een contract langer dan twee jaar.

4. Is er een cao van toepassing?

In een cao staan afspraken over de opzegtermijn, loonbetaling bij ziekt etc. Aparte afspraken in een arbeidsovereenkomst zijn dan niet nodig.

5. Relatie- concurrentie- of studiekostenbeding?

Deze bedingen kunnen je erg beperken als de arbeidsovereenkomst eindigt. Het is dan ook verstandig om hierover advies in te winnen bij een jurist. Ben je het niet eens met deze bedingen? Onderhandel dan voorafgaand aan het dienstverband. Eenmaal getekend ben je gebonden.

6. Maak duidelijke afspraken

Maak heldere afspraken over de functie-inhoud, werktijden, standplaats en uitbetaling overuren. Kortom, maak duidelijke afspraken over alles waar discussie kan ontstaan.

7. Loon tijdens ziekte

Tijdens ziekte moet er minimaal 70% van je loon betaald worden. Dat is een wettelijk minimum. In de cao of arbeidsovereenkomst kan opgenomen worden dat er een hoger percentage betaald wordt.

8. Is er een pensioenregeling?

Het komt vaak voor dat de werkgever een deel van de pensioenpremie voor zijn rekening neemt. Is er een dergelijke regeling van toepassing? Kijk dan of je mee kan doen en wat de voorwaarden zijn.

9. Salaris en vakantiedagen

De laatste tip, maar niet de onbelangrijkste. Wat is er afgesproken over salaris? Let er goed op of je salaris hoog genoeg is en of je voldoende vakantiedagen hebt. Je hebt in ieder geval recht op 4 keer het aantal dagen dat je per week werkt.

Sanne Bijl

Dit artikel is geschreven door Sanne Bijl. Heb je vragen of wil jij je arbeidsovereenkomst laten beoordelen? Neem dan contact met haar op door te bellen met 050 313 00 24 of te mailen naar bijl@hanzeadvocaat.nl

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon