Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Hoe ga ik om met een disfunctionerende werknemer? – 5 tips 

Bijna elke werknemer heeft wel eens een periode waarin hij minder goed functioneert dan je graag zou willen als werkgever. Maar wanneer grijp je in? En hoe doe je dat dan bij een disfunctionerende werknemer?

Ga in gesprek over de oorzaak

Belangrijk is om vroegtijdig in gesprek te gaan over de oorzaak van het verminderde functioneren. Je komt er alleen dan achter of er een relatie is met privéproblematiek of dat het op het werk zelf niet goed loopt. Bijvoorbeeld in de samenwerking met collega’s. Wanneer de oorzaak vroegtijdig bekend wordt, is het vaak nog mogelijk om verdere achteruitgang van het functioneren en een intensief verbetertraject of een kostbare beëindigingsregeling te voorkomen. Dit door de juiste hulp en begeleiding te bieden. Dit kan ook een eventuele ziekmelding voorkomen.

“Voorkom een intensief verbetertraject of kostbare beëindigingsregelingen door vroegtijdig in gesprek te gaan met de werknemer.”

Verbetertraject – 5 tips

Wanneer na een dergelijk gesprek of de juiste begeleiding het functioneren niet verbetert, is een strak geformuleerd verbetertraject noodzakelijk. Hoe moet dit eruit zien?

  1. Plan een ‘aanzeggesprek’ in aanwezigheid van leidinggevende en p&o waarin je benoemt dat een verbetertraject wordt gestart van zes tot negen maanden en hoe dit eruit zal zien.
  2. Wees duidelijk over wat er gebeurt als het verbetertraject niet tot succes leidt: dan volgt een andere meer passende functie (als deze er is) of ontslag.
  3. Zorg dat je zelf de geplande evaluatiegesprekken nakomt en prioriteit geeft (in beginsel elke twee tot drie weken evalueren wat goed gaat en wat niet).
  4. Vraag de medewerker wat hij nodig heeft om beter te gaan functioneren en biedt de mogelijkheid tot aanvullende training/coaching.
  5. Leg alle stappen van het traject schriftelijk vast!

Vaststellingsovereenkomst

Heb je alle stappen gevolgd en verbetert het functioneren onvoldoende? Dan kun je de werknemer, als er geen andere passende functie beschikbaar is, een vaststellingsovereenkomst aanbieden op basis van de transitievergoeding. Wanneer de werknemer daarmee niet akkoord gaat kun je je met succes tot de kantonrechter wenden.

Onvoldoende functioneren moet je niet verwarren met verwijtbaar handelen zoals diefstal of ander ontoelaatbaar gedrag. Een verbetertraject zal dan normaal gesproken niet nodig zijn.

Hulp nodig bij het opstellen van een verbeterplan?

Masterclass disfunctioneren en wangedrag op de werkvloer

Annelies Baas geeft regelmatig masterclasses en webinars over disfunctioneren (en wangedrag) op de werkvloer. Na het volgen van deze Masterclass weet je het verschil tussen wangedrag en disfunctioneren. Je weet hoe je een dossier opbouwt en hoe je voorkomt dat je aan het einde van de rit een hoge ontslagvergoeding moet betalen of verwikkeld raakt in lastige procedures. Je bent op de hoogte van de interventies die je kunt inzetten. Meer informatie lezen of aanmelden kan hier.

Terug naar nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!