Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Mag een werkgever maar 50% van het loon betalen?

De eerste ‘corona-uitspraak’ werd op 28 mei 2020 in kort geding gedaan. Een Amsterdams Turks broodjeshuis kampte met flink omzetverlies als gevolg van de verplichte horecasluiting vanaf half maart 2020. Werkgever betaalde slechts 50% van het salaris uit. Een werknemer, laten we hem Hans noemen, vorderde volledige loondoorbetaling bij de kantonrechter. Hoe zit het eigenlijk met salarisbetaling tijdens corona?

Minder salaris tijdens financieel zwaar weer?

Dit broodjeshuis is net als de rest van de horecasector diep getroffen door de overheidsmaatregelen vanwege de coronacrisis. Dat de werkgever zijn deuren moest sluiten met (volledig) omzetverlies als gevolg is begrijpelijk. Maar Hans was het er niet mee eens dat hij daardoor ook minder salaris ontving. Daarom vorderde hij uitbetaling van zijn volledige loon, openstaande overwerkuren en resterende vakantiedagen.

Werkgevers verweer: iedereen 50%

De werkgever verklaarde bij de rechter dat hij acute financiële problemen had. Hij kon dus niet anders. Werkgever had weliswaar NOW steun ontvangen, maar met 60% compensatie van de loonsom kon hij niet alle lonen betalen. Vooral omdat hij in verband met verwachte voorjaarsdrukte per 1 maart 2020 een aantal nieuwe werknemers had aangenomen. Daarom koos hij ervoor om alle werknemers 50% van het salaris te betalen. Dit gold voor zowel de werknemers die per 1 maart 2020 in dienst waren gekomen als de werknemers -waaronder Hans – die al langere tijd in dienst zijn. Zijn gedachte hierachter was gelijkheid voor alle medewerkers. Daarnaast had hij alle werknemers gevraagd om vakantie op te nemen in maart. Maar Hans had hier niet op gereageerd.

Rechter: buitengewone omstandigheden, maar..

Dat sprake is van buitengewone omstandigheden waardoor het Turkse broodjeshuis in een bedrijfseconomische noodsituatie verkeert, erkent de kantonrechter. Toch kan van Hans niet gevraagd worden om eenzijdig en zonder overleg 50% van zijn salarisbetaling op te laten schorten. Ook niet onder deze buitengewone omstandigheden. Zeker omdat de vraag is wanneer werkgever wél in staat zou zijn om het resterende salaris te voldoen.

De kantonrechter veroordeelt werkgever dus toch tot betaling van het resterende loon waarbij een (in tijd zeer beperkte) betalingsregeling kan worden afgesproken. De vordering van de overuren wordt afgewezen omdat deze onvoldoende onderbouwd is. Uitbetaling van de vakantiedagen wordt ook afgewezen. Hierbij vindt de kantonrechter belangrijk dat Hans niet duidelijk heeft gemaakt of hij vakantie zou genieten na het verzoek van zijn baas, en dat Hans bovendien geweigerd had te komen werken toen zijn werkgever hem daartoe had opgeroepen.

Advies voor de praktijk

  • Werkgevers: zoek overleg met je werknemer bij betalingsproblemen.

Eenzijdig opschorten van het salaris is niet toegestaan. Wel kan je als werkgever in overleg met het personeel wanneer de financiële situatie tot betalingsproblemen leidt. Stemt een werknemer in met een betalingsregeling, leg de voorwaarden waaronder je dit afspreekt dan schriftelijk vast.

  • Werknemers: houd de administratie van je overuren zelf ook goed bij.

Deze taak ligt bij je werkgever, maar door zelf ook een schema bij te houden en dit tussentijds aan je werkgever te verstrekken, voorkom je discussie achteraf.

  • Werknemers: geef gehoor/reactie aan een oproep om te komen werken.

Hans weigerde te komen werken toen hij werd opgeroepen. Daardoor werd vakantieverlof geschreven. Geef bij een oproep in ieder geval een reactie aan je werkgever, zodat je kunt uitleggen waarom je niet komt werken. Zo kunnen jullie samen vaststellen of vakantieverlof opgenomen kan worden of dat bijvoorbeeld zorg-, ziekte- of calamiteitenverlof aan de orde is.

Heb je vragen over uitgestelde salarisbetalingen of verplicht vakantie opnemen, neem dan contact op met Floortje Plas-Velema.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!