Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een aantal weken geleden schreef Annelies Baas er al over; de gevolgen van het niet naleven van je re-integratieverplichtingen. Eén van de gevolgen is ontslag. Hier volgt nog een waarschuwing om vervelende gevolgen te voorkomen tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid: let op met het afleggen van onjuiste verklaringen. Onlangs heeft de kantonrechter een ontslag op staande voet nog in stand gelaten vanwege leugenachtigheid. Dit is wat er speelde.

Let op met wat je verklaart

Werknemer meldt zich ziek bij de werkgever vanwege klachten aan de rechter pols. De werknemer wordt opgeroepen bij de bedrijfsarts. Deze oordeelt dat de werknemer wel werkzaamheden kan verrichten met zijn linkerarm. De klachten aan de pols leiden tot een operatie. Op advies van de behandelend arts dient werknemer voortdurend een brace te dragen.

Werknemer geeft aan dat hij het passend werk bij de werkgever niet kan doen, nu hij niet kan autorijden en niet kan tillen met rechts.

Let op met social media

Door berichten van andere werknemers en een onderzoek op social media ontstonden er twijfels over de mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Na verder onderzoek blijkt dat de werknemer meermaals een schakelauto heeft bestuurd, in het dagelijks leven geen brace draagt en dat hij met zijn rechterhand producten heeft opgetild.

Onjuiste informatie = ontslag op staande voet

Na een gesprek met de werkgever verklaart werknemer dat hij een en ander ontkend had omdat hij anders passend werk moest gaan doen. Vervolgens geeft de werknemer aan dat hij de werkgever inderdaad onjuist had geïnformeerd. Naar aanleiding hiervan wordt de werknemer op staande voet ontslagen.

Kantonrechter: ernstig verwijtbaar dus geen vergoeding

De werknemer spant een zaak aan tegen de werkgever en eist een billijke vergoeding. De kantonrechter is het met de werkgever eens en houdt vast aan het ontslag op staande voet. Er is geen sprake van een vergoeding omdat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Ook hier blijkt maar weer: eerlijkheid duurt het langst.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon