Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Mijn werknemer weigert een mondkapje op te doen, wat kan ik doen? 

Vanwege de aanhoudende coronacrisis adviseert de overheid dringend om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Er worden voorbereidingen getroffen om dit verplicht te stellen.

Veel werkgevers hebben, mede aan de hand van dit overheidsadvies, binnen hun organisatie werknemers verplicht om een mondkapje dragen.  De meeste werknemers accepteren dit. Toch zijn er werknemers die weigeren een mondkapje te dragen. Wat kun je daar als werkgever tegen doen?

Instructiebevoegdheid en goed werkgeverschap

Artikel 7:660 BW geeft de werkgever een zogenaamde ‘instructiebevoegdheid’. Dit houdt in dat de werkgever instructies mag geven over hoe de werknemer zijn werk moet uitvoeren, maar ook over ‘de goede orde in de onderneming’. Onder deze instructiebevoegdheid vallen bijvoorbeeld kledingvoorschriften of veiligheidsvoorschriften.

De instructie van de werkgever moet redelijk zijn, maar in de praktijk heeft de werkgever een behoorlijke vrijheid bij het opleggen van instructies, zolang deze niet in strijd komen met de arbeidsvoorwaarden van de werknemer of met wettelijke verplichtingen. Daarnaast wordt de instructiebevoegdheid begrensd door het ‘goed werkgeverschap’.

Dragen van mondkapje

Ook het dragen van een mondkapje valt binnen de instructiebevoegdheid. Je mag als werkgever bepalen dat werknemers in de organisatie onder werktijd een mondkapje op moeten. Je mag tevens bepalen in welke ruimtes of welke omstandigheden wel of geen mondkapje gedragen hoeft te worden. Als werknemer heb je deze instructie van de werkgever dan simpelweg op  te volgen.

Veilige werkomgeving = dragen mondkapje?

Het goed werkgeverschap verzet zich niet tegen deze instructie. Sterker nog: de werkgever heeft op grond van de wet de verplichting om te zorgen voor een veilig werkomgeving voor zijn personeel. In het kader van deze verplichting kan de werkgever onderbouwen waarom hij is gekomen tot een verplichting tot het dragen van mondkapjes. Ook omdat de overheid dringend adviseert om in diverse ruimtes en omstandigheden mondkapjes te dragen, heeft de werkgever een argument om ook binnen zijn organisatie mondkapjes verplicht te stellen. Dat de overheid mondkapjes (nog) niet verplicht heeft gesteld, maar dit ‘slechts’ dringend adviseert maakt dit niet anders. Kortom, de werkgever kan aanvoeren dat hij in alle redelijkheid de werknemers dwingt tot het dragen van mondkapjes.

De werknemer met medische klachten

Er zijn daarbij lastig situaties te bedenken, dat de werkgever een werknemer desondanks toch niet kan verplichten tot het dragen van een mondkapje. Pas indien de werknemer hierdoor medische klachten zou ontwikkelen, zou dit anders worden. Maar als een werknemer zegt dat dit speelt, dan dient de bedrijfsarts dit te controleren. Daarnaast mag er geen sprake zijn van willekeur: de mondkapjesplicht dient dan voor iedereen binnen de organisatie te gelden.

“Weigert de werknemer een mondkapje te dragen? Ga dan het gesprek aan. Wat zijn de redenen?”

Sancties

Wat als een werknemer desondanks blijft volharden in het weigeren om een mondkapje te dragen? In dat geval kun je de werknemer naar huis sturen en een (schriftelijke) waarschuwing geven. Mocht de werknemer dan nog blijven volharden in zijn weigering, dan kun je na eventueel een tweede waarschuwing, zelfs overgaan tot ontslag. Het is uiteraard verstandig om dan eerst nog het gesprek aan te gaan met de werknemer, om te horen waarom hij blijft volharden in zijn weigering en hem erop te wijzen dat hij hiermee zijn baan op het spel zet.

“Maak binnen de organisatie beleid over het dragen van mondkapjes!”

Daarnaast is het – ook uit oogpunt van bewijslast – verstandig om het beleid dat binnen de organisatie (volledig of op bepaalde plekken en in bepaalde situaties) mondkapjes verplicht zijn, schriftelijk vast te leggen. Bijvoorbeeld door een e-mail te sturen of dit op intranet te plaatsen.

Herkenbare situatie?

Heb je te maken met een medewerker die weigert een mondkapje te dragen? Neem dan even contact met ons op. We bespreken wat je in jouw situatie het beste kan doen. Uiteraard geheel vrijblijvend!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!