Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Vanaf (waarschijnlijk) 1 juli 2017 treedt de nieuwe Arbowet in  werking. Achtergrond van deze wet is dat wij allemaal langer moeten blijven werken. Daarom is de wet vooral gericht op een betere preventie.
Beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook het vermijden van een te hoge werkdruk is belangrijk. Daarnaast wordt de positie van de preventiemedewerker versterkt.

De belangrijkste wijzigingen

  • De werknemer krijg een betere toegang tot de bedrijfsarts door het open spreekuur;
  • de werknemer krijgt recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts;
  • de ondernemingsraad en/of personeelsvertegenwoordiging krijgen instemmingsrecht over de preventiemedewerker;
  • de bedrijfsarts moet iedere werkplek kunnen bezoeken.

Eén jaar de tijd om veranderingen door te voeren

Werkgevers krijgen één jaar de tijd om de veranderingen door te voeren. De gemaakte afspraken over de arbodienstverlenging moeten in een basiscontract worden vastgelegd. De sanctiemogelijkheden van de SZW worden vergroot. De inspectie zal na het eerste jaar sancties op gaan leggen voor werkgevers die de veranderingen nog niet op de juiste manier hebben doorgevoerd.

Het is dus van belang een en ander goed vast te leggen. Wil je weten hoe je dat doet? Neem dan contact op met een Hanze advocaat!

Gratis webinar!

Werkgevers, om jullie goed voor te bereiden op deze nieuwe wet bieden wij een gratis webinar: “Arbeidsrecht zonder zorgen” aan. Bel 085-2733586 en wij plannen direct een afspraak voor je in.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon