Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Het is half december geweest, het jaar loopt alweer op zijn eind. Dit betekent ook dat de kerst- en nieuwjaarsborrels weer voor de deur staan. Vaak gezellig, maar soms loopt het uit de hand. En dat kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben.

In een eerder blog vertelde Roelien je al over een zaak waarin een medewerker tijdens de kerstborrel – onder invloed van alcohol – zijn directeur aanvloog. Hij werd op staande voet ontslagen. Dit ontslag bleef bij de kantonrechter en ook in hoger beroep bij het gerechtshof in stand. In dit blog neem ik je mee in een andere zaak, die kort geleden speelde bij de kantonrechter in Amsterdam.

Werkneemster over de schreef tijdens de borrel?

In deze zaak kreeg de vrijmibo voor een aantal medewerkers een nare nasmaak. Op de maandag na de borrel blijkt namelijk dat er een handtas (met werklaptop) van een van de medewerkers is verdwenen. Zij had haar tas op de (afgesloten) werklocatie achtergelaten, omdat zij na de vrijmibo nog de de stad inging.

Op de opgevraagde camerabeelden is te zien dat een van haar collega’s die vrijdagavond met de handtas de deur uitloopt. Deze collega heeft tijdens de borrel behoorlijk wat alcohol gedronken. Als zij door haar werkgever op het matje wordt geroepen, geeft zij aan dat zij zich niet kan herinneren dat zij de tas heeft meegenomen. De werkgever heeft hier geen boodschap aan en ontslaat haar op staande voet vanwege diefstal.

Kantonrechter: dronkenmansactie

De werkneemster is het hier niet mee eens en start een procedure bij de kantonrechter.

Volgens de kantonrechter heeft de werkneemster voldoende aangetoond dat zij op het bewuste moment niet wist wat zij deed. Uit de camerabeelden blijkt dat ze zich de bewuste avond meermalen verstapte. Ook heeft ze weinig verhullende WhatsApp-berichten van die avond ingebracht en verklaart een getuige dat zij veel te veel gedronken had.

De kantonrechter oordeelt ook dat de werkgever er op zijn beurt er niet in is geslaagd te bewijzen dat de werkneemster de tas daadwerkelijk wilde stelen. Beelden waaruit blijkt dat zij de tas oppakt, ontbreken. Er zijn enkel beelden dat zij bij het weggaan de tas in handen heeft, terwijl zij geen moeite doet om dit te verhullen voor anderen. Dit laat de mogelijkheid open dat iemand anders haar heeft gevraagd de tas van haar collega mee te nemen.

“Dit lijkt meer op een onhandige dronkenmansactie”, aldus de kantonrechter.

Volgens de kantonrechter levert het geheel geen dringende reden op voor ontslag op staande voet, ook omdat een ontslag op staande voet hele grote gevolgen heeft voor de werkneemster. Een goed gesprek, waarschuwing of een ontbindingsprocedure was hier volgens de kantonrechter meer op zijn plaats geweest. Daarbij laat hij meewegen dat de werkneemster al in een vroeg stadium heeft aangeboden om de schade te vergoeden. De werkgever moet de werkneemster daarom een billijke vergoeding van € 10.000 betalen.

Conclusie

Onheus gedrag op de werkvloer (waar óók een plek buiten de locatie van de werkgever onder kan vallen) kan je als werkgever niet onbestraft laten. Maar uit deze uitspraak volgt ook dat een goede aanpak een slok op een borrel kan schelen.

Maak er een fijne en leuke kerstborrel van!

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon