Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

€ 100,- ontslagvergoeding na onterecht ontslag op staande voet

Een onterecht gegeven ontslag op staande voet moet door de rechter worden afgestraft. Of wel met een wedertewerkstelling of wel door betaling van een vergoeding. De billijke vergoeding. Zo staat het in de wet. Deze regel moet voorkomen dat een werkgever ‘zomaar’ een werknemer op staande voet ontslaat. De kantonrechter Apeldoorn houdt zich keurig aan deze regel, maar wel op een heel creatieve manier. Hij kende een vergoeding toe van € 100.

De werkgever vergeet een belangrijk onderdeel: bewijs

Een werknemer wordt op staande voet ontslagen vanwege een vermeende greep uit de kassa. Zo’n ernstige beschuldiging dient de werkgever wel te kunnen bewijzen anders blijft het ontslag niet in stand. Dit wordt niet gedaan. in de ontslagbrief wordt het gemiste bedrag niet genoemd en ook de datum waarop de diefstal plaats vond is onbekend.  Al met al een volstrekt onvoldoende onderbouwing van het gegeven ontslag op staande voet.

Recht op een vergoeding, ter hoogte van … slechts € 100

Het ontslag op staande voet gaat dus van tafel. Dat betekent dat de rechter vervolgens moet beslissen of de werknemer weer aan het werk moet of dat het dienstverband toch eindigt maar dan met een ontslagvergoeding. De werknemer geeft zelf aan niet terug te willen en verzoekt om de ontslagvergoeding (billijke vergoeding).
De rechter gaat in dat verzoek mee en bepaald dat de vergoeding afhankelijk is van alle omstandigheden van het geval. In het bijzonder weegt de rechter mee dat de werknemer in een andere zaak heeft erkend dat hij een bedrag heeft ontvreemd.
Dit gegeven is voor de rechter aanleiding om een ontslagvergoeding van slechts € 100,-  toe te kennen.

Een overwinning voor de werknemer? Of heeft het recht gezegevierd?

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon