Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een ontslag op staande voet is erg risicovol. Zelfs na lang procederen, kunnen partijen uiteindelijk weer terug bij af zijn. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.

Kantonrechter: ontslag op staande voet is terecht

Een buschauffeur bij Connexxion wordt op 1 oktober 2015 op staande voet ontslagen. De buschauffeur zou zich schuldig hebben gemaakt aan het achterhouden van verkochte kaartjes. Vervolgens zou hij deze kaartjes verkopen aan andere passagiers.

De buschauffeur geeft aan dat hij wel eens aan passagiers vraagt of hij het kaartje na afloop van de rit mag hebben. Dit omdat zijn kleinzoons ‘buschauffeur spelen’.

Na een getuigenverhoor oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet terecht is. De werknemer wordt daarbij veroordeelt in betaling van de proceskosten.

Gerechtshof: ontslag op staande voet onterecht

De buschauffeur gaat in hoger beroep en brengt onder meer verklaringen in van (ex-)collega’s en familieleden. Daaruit blijkt dat het wel vaker voorkomt dat kaartjes die waren verkocht weer werden teruggevraagd voor zijn kleinzoons. Dit is niet direct verdacht. Niet is bewezen dat de afgestempelde vervoersbewijzen opnieuw werden verkocht.

Het gerechtshof oordeelt dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is.

Na bijna 2 jaar treedt de werknemer, met terugwerkende kracht, weer in dienst

De bovenstaande situatie is ook niet zodanig ernstig dat de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden. Ook is er geen sprake van een verstoorde arbeidsverhouding.

Op 2 mei 2017 krijgt Connexxion te horen dat de buschauffeur weer in dienst moet treden. Dit met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2015. Ook wordt Connexxion veroordeelt om het salaris vanaf 1 oktober 2015 te betalen. Omdat Connexxion uiteindelijk geen gelijk heeft gekregen in hoger beroep, moet Connexxion de proceskosten van de buschauffeur ook betalen. De proceskosten voor het hoger beroep maar ook in eerste aanleg.

Voorkom als werkgever deze periode van onzekerheid

Dit ontslag op staande voet heeft wel erg nadelig uitgepakt voor Connexxion. Deze uitspraak laat zien dat een werkgever nog jarenlang in onzekerheid kan blijven. De onzekerheid of er daadwerkelijk een einde is gekomen aan de arbeidsovereenkomst na een ontslag op staande voet. Neem daarom altijd contact op met een advocaat om te bespreken of het ontslag op staande voet rechtsgeldig is.

Voor een werknemer kan het echter zeer de moeite waard zijn om na een ontslag op staande voet te gaan procederen. Niet alleen tot aan de kantonrechter, maar tot aan het gerechtshof.

Anjo Doornbos

Dit artikel is geschreven door Anjo Doornbos. Je kan hem bereiken door te bellen met 038 820 02 15 of te mailen naar doornbos@hanzeadvocaat.nl

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon