Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

In de proeftijd kunnen werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst per direct zonder opgave van redenen opzeggen. Een periode zonder ontslagbescherming. Maar kan je hier wat tegen doen? Dat ligt eraan.

Kennismakingsperiode tussen werkgever en werknemer

De proeftijd kan worden gezien als een kennismakingsperiode tussen werkgever en werknemer. In deze periode kan je ervaren of je het werk leuk vindt en of er een klik is met de werkgever en collega’s. Mocht jij of de werkgever van mening zijn dat er geen klik is of dat je het werk niet leuk vindt, dan kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen.

Een proeftijdbeding is niet altijd geldig

In de praktijk zien we regelmatig een proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst voorbij komen die niet geldig is. En wat gebeurt er als de proeftijd niet geldig is? Dan kan er niet ‘zomaar’ worden opgezegd. Waar moet de proeftijd aan voldoen?

De proeftijd:

  • moet schriftelijk overeengekomen zijn
  • moet voor beide partijen gelijk zijn
  • kan alleen met een meerderjarige werknemer overeengekomen worden
  • kan enkel in een arbeidsovereenkomst voor langer dan zes maanden.

Het laatste punt zorgt vaak voor problemen. Bij een contract voor onbepaalde tijd mag de proeftijd maximaal 2 maanden duren. Heb je een contract voor bepaalde tijd, welke langer dan 6 maanden duurt, maar korter dan 2 jaar, dan mag er maximaal een proeftijd van 1 maand worden overeengekomen.

Bij een proeftijdontslag doe je er dus goed aan om het beding te checken op bovenstaande punten.

Vraag altijd advies, gratis en zonder verplichtingen

Ben je ontslagen in de proeftijd en twijfel je aan de geldigheid, neem dan contact met ons op. Je krijgt direct antwoord op jouw vragen.

 

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!