Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Lisette wordt ernstig ziek

‘Je hebt longkanker en het ziet er niet goed uit’, zegt de arts op 12 april 2022 tegen Lisette. Haar leven stort in. Ze heeft net een nieuwe baan bij een zorgorganisatie. Ze had zin in deze nieuwe uitdaging, waarvoor ze haar vaste baan bij een andere werkgever heeft opgezegd. Bij haar nieuwe werkgever heeft ze een jaarcontract, met een proeftijd.

Dan wordt ze ontslagen

Direct de volgende dag, 13 april 2022, belt haar man met de zorgorganisatie om het slechte nieuws en de onzekere toekomst van Lisette te bespreken. De weken daarna bellen ze nog een paar keer. De werkgever heeft begrip voor de nare situatie, maar geeft ook aan dat het nu niet mogelijk is om haar in dienst te houden. Op 28 april 2022 krijgt Lisette de officiële bevestiging van haar ontslag. ‘De huidige situatie staat ons helaas niet toe een andere beslissing te nemen’, staat in de brief.

Was de ziekte de reden van het ontslag?

‘Het heeft ook te maken met onze slechte financiële positie’, zegt de directeur tijdens de zitting bij de rechter. ‘Eigenlijk hadden we al een personeelsstop en HR had Lisette sowieso niet moeten aannemen’. De rechter vindt dat de zorgorganisatie deze slechte financiële positie ‘op geen enkele wijze nader heeft onderbouwd’. De rechter gaat dus niet mee in het verweer van de werkgever. Het ontslag is ‘onlosmakelijk verbonden met de ziekte van werkneemster’, aldus de rechter. En ontslag wegens ziekte is verboden. Dat staat in artikel 1 en 4 van de Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte.

33.000 euro voor Lisette

En nu? De advocaat van Lisette beroept zich op de wet, waarin staat dat de rechter een schadevergoeding kan toekennen als het gedrag van de werkgever ‘ernstig verwijtbaar’ is. En dat doet de rechter: Lisette krijgt een bedrag van € 33.000 bruto, dat is één jaarsalaris.

Heb jij vragen over ontslag van een zieke werknemer?

Zit je als werkgever met een soortgelijk vraagstuk en wil je weten welke stappen je kunt nemen? Neem dan gerust contact op met onze juridische helpdesk. Daar zijn we voor!

Je bereikt ons via info@hanzeadvocaat.nl of 038 820 02 49.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon