Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Rechtsbijstandverzekering? Gratis advocaat bij procedures!

Helaas maak ik als arbeidsrechtadvocaat regelmatig mee dat een rechtsbijstandverzekeraar moeilijk doet over de vrijheid van een verzekerde om zelf een eigen advocaat in te schakelen. Dat is namelijk het geval als er sprake is van een gerechtelijke procedure of bij een second opinion. Dit staat mooi op papier, maar in de praktijk verloopt dit vaak moeizaam. Daarmee wordt de vrijheid van advocaatkeuze uitgehold door de rechtsbijstandverzekeraars, wat in strijd is met Europees recht.

Vrijheid advocaatkeuze bij procedures

Een misverstand is dat een verzekerde alleen een beroep zou kunnen doen op een eigen advocaat als er sprake is van een verplichte vertegenwoordiging van een advocaat. Zo stond dit ook onlangs nog aangegeven in een interview met mevrouw Van Kesteren van het Juridisch Loket op de website van het AD. Dat is onjuist. Als verzekerde kunt u al een beroep doen op een eigen advocaat op kosten van de rechtsbijstandverzekering wanneer er sprake is van een gerechtelijke procedure en dit kan ook als een advocaat niet verplicht is. Dus ook in bezwaarprocedures of procedures bij het kanton, waar geen advocaat verplicht is, kan er een beroep worden gedaan op de vrijheid van advocaatkeuze.

Vaak ontstaat er een discussie met de rechtsbijstandverzekeraar wanneer er sprake is van de noodzaak van een gerechtelijke procedure. Deze discussie kunnen wij als arbeidsrechtadvocaten overnemen van u. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ontslag op staande voet, of als er geen of te weinig salaris is betaald of als de werkgever zelf naar het UWV of de kantonrechter is gestapt. In al deze gevallen dient een rechtsbijstandverzekeraar toestemming aan u te geven om een eigen advocaat in te schakelen op kosten van de rechtsbijstandverzekering.

En mocht u verliezen, dan kunt u opnieuw een beroep doen op de vrijheid van advocaatkeuze om in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing. En ook dan zal uw rechtsbijstandverzekeraar waarschijnlijk moeilijk doen. Zolang er echter sprake is van een redelijke kans op succes, dan mag uw rechtsbijstandverzekeraar uw verzoek niet afwijzen. Maar ook hier kunnen wij deze discussie van u overnemen.

Vrijheid advocaatkeuze bij een second opinion

Er is ook sprake van vrijheid van advocaatkeuze als het gaat om het aanvragen van een second opinion indien u het niet eens bent met de aanpak van de rechtsbijstandverzekeraar. In dat geval kunt u een eigen advocaat voordragen, die op kosten van de rechtsbijstandverzekering een onafhankelijk advies zal geven. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de gevolgde strategie door de rechtsbijstandverzekeraar, of dat u denkt dat er een redelijke kans is op succes in een gerechtelijke procedure en uw rechtsbijstandverzekeraar denkt van niet.

In al deze gevallen kunt u een onafhankelijk advies vragen, zodat u niet alleen hoeft af te gaan op het advies van de rechtsbijstandverzekeraar zelf. Dit is van belang, omdat een rechtsbijstandverzekeraar graag zo snel mogelijk een dossier wil sluiten. Dat kost namelijk geld, laat staan het toewijzen van een beroep op de vrijheid van advocaatkeuze. Vandaar deze terughoudendheid, wat ten onrechte is.

Dus het is mijn advies om niet zomaar te vertrouwen op het advies van een rechtsbijstandverzekeraar, maar om altijd even contact op te nemen met Hanze advocaat voor een gratis gesprek over uw mogelijkheden.

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon