Social media is een veel gebruikt middel om te communiceren. Een makkelijke manier om in contact te blijven met je vrienden en te delen wat je bezig houdt. Maar misschien iets te gemakkelijk. Sommige gebruikers van social media denken namelijk niet erg goed na wanneer ze iets plaatsen. Een aantal werknemers kost het zelfs hun baan.
Wat is gedaan kan niet meer ongedaan worden gemaakt
Daarnaast lijkt niet iedereen zich te realiseren dat alles wat ooit is geplaatst, gevolgd of geliked op social media, altijd terug te vinden is. Zo is er een stagiaire op een school die op internet regelmatig te vinden is als “neonazi”. Daarnaast volgt hij groepen op Facebook en liked hij berichten die in strijd zijn met hetgeen de school voor staat.
De werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden en dit wordt toegewezen. Vervolgens gaat de werknemer in hoger beroep. Lees hier de uitspraak van het Gerechtshof.
Hof: een terecht ontslag, maar…
Het gerechtshof blijft bij het oordeel van de kantonrechter, maar geeft nog een aantal belangrijke leerpunten mee. Een arbeidsovereenkomst mag nooit beëindigd worden op grond van iemands politieke overtuiging. Het gaat om de manier waarop deze geuit wordt. Verder geeft het Hof aan dat uitingen die in een verleden gedaan zijn op social media, niet zonder meer ongedaan kunnen worden gemaakt.
En dat illustreert het gevaar van het gebruik van social media.
Bedreigingen op social media
Een andere werkgever ontslaat zijn werknemer op staande voet op 25 april 2015 nadat de werkgever door deze werknemer is bedreigd op social media. Bijna 2 jaar later, op 9 maart 2017, komt er een einduitspraak van de kantonrechter. De uitspraak bepaalt, vreemd genoeg, dat de werkgever onder andere een gefixeerde schadevergoeding moet betalen aan de werknemer. Maar waarom?
Niet de werknemer, maar de werkgever wordt gestraft!
Allereerst stelt de kantonrechter dat de werkgever, na een getuigenverhoor, geen bewijs heeft dat de werknemer daadwerkelijk de berichten plaatste. Maar waar de werkgever voor gestraft wordt zijn de eigen uitlatingen op Facebook, nadat hij zijn werknemer op staande voet ontsloeg. Eerst ontslaat hij zijn werknemer vanwege berichten op Facebook die niet door de beugel kunnen en vervolgens plaatst hij zelf negatieve berichten over de werknemer op Facebook. “De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet”. Vanwege de verstoorde arbeidsverhouding wordt de arbeids-overeenkomst wel ontbonden. Maar de werkgever moet daarvan wel op de blaren zitten en een vergoeding betalen.
Social media, doe maar niet
Een werknemer die op zijn social media negatieve uitlatingen doet over Russen, terwijl Rusland de grootste afzetmarkt is van de werkgever, is niet erg handig. Of een werknemer die zijn dochter meeneemt naar een IC afdeling, foto’s maakt met patiënten en deze vervolgens op social media zet, is ook niet erg handig. En ten slotte een werknemer die na een waarschuwing te hebben gekregen zich wederom negatief uitlaat over de werkgever is erg hardleers . Alle bovenstaande zaken hebben een ontslag tot gevolg.
Social media, toch maar laten? Of ‘bezint eer ge begint’?
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.