Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
19 juli 2021
Theo heb ik onlangs bijgestaan. Zijn werkgever had het één en ander aan te merken op zijn functioneren en wilde een tussentijds functioneringsgesprek. Theo belde mij omdat hij wilde weten wat hij nu moest doen. Ik heb Theo gevraagd om op te schrijven hoe het proces is gegaan.
Vrijdagavond aan tafel, ik schep nog eens op en vertel mijn vrouw Liesbeth dat ik maandag naar Rotterdam moet. Voor een gesprek met de divisiedirecteur. Liesbeth vraagt mij of dat goed of slecht nieuws is. Natuurlijk heb ik daar ook de hele middag over nagedacht. Ik weet het niet, misschien krijg ik toch opslag, want dat vraag ik al twee jaar. Liesbeth is wat kritisch. De verkopen van de afgelopen jaren vallen tegen en ik ben toch ook een paar grote klanten kwijtgeraakt?
Natuurlijk heb ik wel gevraagd waar het over ging, maar hij wilde niks zeggen. Dat kwam maandag wel. Liesbeth zegt dat ik mij goed moet voorbereiden op het gesprek. Dat was ik ook van plan, maar hoe doe je dat als je niet weet waar het over gaat..
Natuurlijk kan het gesprek positief zijn. Misschien krijgt Theo inderdaad een opslag, of mag hij een opleiding volgen. Maar om eerlijk te zijn: bij een tussentijds gesprek met de baas is de kans groter dat er wat aan de hand is. Luister dan ook goed naar je onderbuikgevoel. Opslag krijg je als het heel goed gaat en niet als dat niet zo is. Het is daarom goed om je (ook) voor te bereiden op de lastige varianten:
In deze situatie gaat het vrijwel altijd over ‘houding en gedrag’ en misschien ook wel inhoudelijk disfunctioneren. Theo doet er goed aan om vooral rustig te blijven en goed te blijven luisteren. Hij inventariseert als het ware wat er gezegd wordt en wat hem precies verweten wordt. Onderdruk de neiging om in de verdediging te schieten of om met een heleboel excuses aan te komen(lees: smoezen). Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, maar niet slim. Er zit namelijk op dat moment niemand te wachten op een analyse waarom het gebeurd is. Sterker nog, je leidinggevende raakt er vooral door geïrriteerd omdat het vaak uitloopt in een welles/nietes discussie, waarbij het lijkt alsof je de verantwoordelijkheid probeert te ontlopen.
De goede verhouding tussen Theo en zijn directeur herstellen is dan de belangrijkste doelstelling. En een overeenstemming bereiken over “Wat te doen” en “Hoe nu verder”. Het goede gesprek komt op gang als Theo zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn aandeel en begrip toont voor hoe vervelend het voor de organisatie en zijn directeur is. Dat is wat anders dan je werkgever het idee geven dat je het ermee eens bent. Zo’n gesprek kan Theo heel goed voorbereiden. Grote kans zelfs dat de berisping dan achterwege blijft.
Voor de voorbereiding van dit gesprek heb je geen advocaat nodig. Een kritische zelfblik en de wil om het samen op te lossen zijn de basisingrediënten naar de oplossing.
In de twee situatie, Theo krijgt nog net de tijd om te gaan solliciteren, maar binnen afzienbare tijd zal het contract aflopen of ontbonden worden, geldt een andere strategie. Deze situatie is veel gecompliceerder.
Bij een aangekondigd ontslag moet men zich realiseren dat de beslissing al genomen is en dat daar in 90% van de gevallen op dat moment niets aan gewijzigd zal worden. In zo’n situatie gelden de volgende 5 tips:
Eenmaal thuis kan Theo zijn emoties de vrije loop laten en daarna kan hij nadenken over de vervolgstappen.
De kosten voor een eerste advies gesprek bij Hanze advocaat? Gratis. Neem dus gerust contact op om het functioneringsgesprek voor te bereiden en je te helpen om de strategie te bepalen!
Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2024 - Hanze advocaat