Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
29 april 2019
De transitievergoeding. Een veelbesproken ontslagvergoeding binnen het ontslagrecht. De hoofdregel is duidelijk: als je een dienstverband hebt van twee jaar of langer en je krijgt ontslag via de kantonrechter of het UWV dan heb je recht op een transitievergoeding. Maar, zijn er ook uitzonderingen? Heb je in bepaalde situaties nog meer recht op de transitievergoeding?
Sanne legt je zes situaties voor waarin je (geen) recht hebt op de transitievergoeding.
Bij een ontslag op staande voet heb je in de meeste gevallen geen recht op een transitievergoeding. In geval van een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet er sprake zijn van een dringende reden. Meestal is deze dringende reden ontstaan doordat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Door deze handeling bestaat er geen recht op de transitievergoeding.
“Wist je dat je bij een ontslag op staande voet binnen twee maanden naar de rechter moet? Om het ontslag op staande voet van tafel te krijgen, maar ook om alsnog aanspraak te kunnen maken op een ontslagvergoeding.”
In uitzonderlijke gevallen zou het kunnen dat er wel een transitievergoeding wordt toegekend. Dit gaat dan via de kantonrechter. De kantonrechter kan namelijk van oordeel zijn dat er wel sprake is van een dringende reden, maar niet van ernstig verwijtbaar handelen. De kantonrechter kan in dat geval het ontslag op staande voet wel in stand houden, maar alsnog een transitievergoeding toewijzen.
Als je zelf je baan opzegt, heb je geen recht op een transitievergoeding. Ook bestaat er geen recht op een WW-uitkering.
Heeft je werkgever je een vaststellingsovereenkomst aangeboden? In dat geval heb je geen wettelijk recht op een transitievergoeding. Uiteraard is het wel verstandig om te onderhandelen over een (transitie)vergoeding. Je hoeft namelijk niet in te stemmen met een vaststellingsovereenkomst, dus al helemaal niet als er geen ontslagvergoeding is opgenomen.
Stel dat de werkgever aan het reorganiseren is en de vaststellingsovereenkomst wordt op grond van bedrijfseconomische redenen opgesteld. Dan is mijn advies om zeker te onderhandelen over de transitievergoeding (of misschien zelfs een hogere vergoeding). De werkgever moet immers deze vergoeding ook betalen als hij naar het UWV gaat voor het verkrijgen van een ontslagvergunning.
Uiteraard kunnen wij deze onderhandelingen ook voor jou voeren. De ervaring leert namelijk dat het eerste bod van de werkgever nooit het finale bod is. Er zit altijd meer in. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Gratis en vrijblijvend.
- Bel ons 085 - 27 33 586
- Juridische Helpdesk 085 - 01 60 560
De werkgever heeft, nadat je twee jaar arbeidsongeschikt bent geweest, het recht om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. De werkgever kan dan naar het UWV voor het verkrijgen van een ontslagvergunning. De transitievergoeding is dan verschuldigd. Dit is echter geen verplichting. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de werkgever het dienstverband slapend houdt. Dit houdt in dat je formeel nog in dienst bent, maar niet meer komt werken en niet meer betaald krijgt. Er is daarmee geen recht op de transitievergoeding.
Indien je arbeidsovereenkomst eindigt vanwege het bereiken van je AOW gerechtigde leeftijd, dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Dit omdat je geen nieuwe baan meer hoeft te zoeken. De transitievergoeding is immers in het leven geroepen om de transitie naar ander werk te bevorderen. Voor de AOW gerechtigde werknemer is dit niet meer het geval.
Er geldt ook een uitzondering voor de jongere werknemers. Indien je jonger bent dan 18 jaar en minder dan 12 uren per week werkt, heb je geen recht op een transitievergoeding. Ook niet als aan alle andere voorwaarden wordt voldaan.
Heb je vragen over een transitievergoeding? Of wil je je situatie aan ons voorleggen? Bel ons dan geheel vrijblijvend. Wij helpen je graag verder!
Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2024 - Hanze advocaat