Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

De arbeidsmarkt knelt. Werkgevers en werknemers krijgen te weinig steun bij het ontwikkelen van arbeidsrelaties die bij de behoeften en aard van het werk aansluiten. Ook komen er relatief weinig werknemers in vaste dienst. Om de arbeidsmarkt beter in balans te brengen, heeft het kabinet daarom een nieuw wetsvoorstel (Wet arbeidsmarkt in balans) gedaan. In dit artikel zetten we 7 belangrijke wijzigingen voor je op een rij.

1. Wijziging ontslagrecht en een extra transitievergoeding

De kantonrechter kan besluiten een arbeidsovereenkomst te ontbinden als er sprake is van een optelsom van omstandigheden. Dit noemen we de cumulatiegrond. Op dit moment moet de werkgever volledig voldoen aan 1 van de 8 ontslaggronden, maar de cumulatiegrond geeft de rechter de mogelijkheid ontslaggronden te combineren. Als de cumulatiegrond gebruikt wordt voor het ontslag, kan de werknemer maximaal een halve transitievergoeding extra krijgen. Dit komt bovenop de normale transitievergoeding.

2. Altijd recht op transitievergoeding

Werknemers hebben vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd. Daarnaast wordt de opbouw van de transitievergoeding verlaagd bij lange dienstverbanden. Ook komt er een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte.

3. Een lagere WW-premie voor werkgevers als..

De WW-premie wordt voor werkgevers voordeliger als ze een werknemer een vaste baan aanbieden. Op dit moment is de hoogte van de WW-premie nog sectorafhankelijk.

4. Proeftijd van vijf (!) maanden

Wie zijn werknemers direct een vast contract geeft, mag een proeftijd van 5 maanden in de arbeidsovereenkomst zetten.

5. Verruiming ketenregeling

Op dit moment is het nog mogelijk om aansluitend 3 contracten in 2 jaar aan te gaan. Deze termijn wordt verlengd naar 3 jaar. Voor seizoenswerk kan de onderbreking tussen de contracten worden verkort naar 3 maanden.

6. Payrollwerknemers krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden

Werknemers die op payrollbasis werken, hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. Voor het pensioen hebben payrollwerknemers wel een eigen regeling.

7. Oproepkrachten

Wanneer je als oproepkracht werkzaam bent kan het zijn dat je altijd beschikbaar moet zijn. Hiertegen worden maatregelen genomen. Een werknemer moet minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Wordt het werk afgezegd? Dan houden de oproepkrachten recht op loon. Bij cao kan de termijn van 4 dagen worden verkort tot 1 dag.

Wat betekenen de wijzigingen voor jou?

De wijzigingen kunnen een behoorlijke impact hebben. We bespreken ze graag met je. Bel ons gratis op 085 27 33 586 of plan online een afspraak in.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon