Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk


Ruim 225.000 zorgmedewerkers zijn besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van de RIVM (november 2021). Een deel van de besmette zorgmedewerkers heeft last van langdurige klachten. Ook wel ‘Long Covid’ genoemd.

2 jaar ziekte

Nu de corona pandemie 2 jaar duurt, is een deel van deze groep medewerkers inmiddels 104 weken ziek. Dat betekent dat:

  • een medewerker met long-covid een WIA-beoordeling krijgt,
  • dat voor een werkgever de loondoorbetalingsverplichting eindigt,
  • en het opzegverbod tijdens ziekte vervalt.

In de regel betekent dit dat een werkgever een beëindigingsovereenkomst voorlegt of naar het UWV stapt voor een ontslagvergunning.

Subsidieregeling

De minister voor Langdurige Zorg en Sport, mevrouw Helder, stuurde een brief aan de Tweede Kamer. Hierin zegt ze dat het belangrijk is om deze langdurige zorgmedewerkers te behouden voor de zorg.

Zij benoemt daarbij expliciet de beginfase van de coronapandemie. Er was de eerste paar maanden weinig bekend over (de verspreiding van) het virus. Er was onduidelijkheid over de juiste bescherming van zorgmedewerkers. Vaak kon er geen 1,5 meter afstand gehouden worden.

Zorgmedewerkers moesten hun werk uitvoeren en liepen dus de grootste risico’s. Het is tragisch dat juist zij om long-covid hun baan kunnen verliezen. Met alle financiële gevolgen van dien.

Daarom, én vanwege de krapte in de zorg (zorgmedewerkers zijn juist zo hard nodig!), komt het kabinet met een subsidieregeling. Met deze subsidieregeling worden zorgmedewerkers met Long Covid behouden.

Voorwaarden subsidieregeling

Wat houdt de regeling in?

  • Een werkgever en de zorgmedewerker doen samen een verzoek tot vrijwillige verlenging van de loondoorbetalingsperiode. Doorbetaling na de 104 weken en voor een periode van minimaal 6 maanden;
  • De subsidie dekt een deel van de kosten voor het herstel en de re-integratie. Gemiddeld is dat een bedrag van € 6.600,– per medewerker.
  • De werkgever betaalt de zorgmedewerker in voornoemde periode het loon door. Qua hoogte hetzelfde als het loon in het 2e ziektejaar.
  • Na afloop van de vrijwillig verlenging vindt alsnog de WIA beoordeling plaats. Inclusief beoordeling van de re-integratie-inspanningen.

De subsidieregeling wordt op dit moment uitgewerkt. Het lijkt erop dat deze regeling alleen voor zorgmedewerkers is, die tussen maart en december 2020 ziek waren. Dus alleen voor de zorgmedewerkers die in de beginfase in de frontlinie stonden.

Vragen over de subsidieregeling

Je hebt misschien allerlei vragen over deze subsidieregeling, zoals:

  • Ben je verplicht om de zorgmedewerker na 104 weken in dienst te houden? Of is dat op vrijwillige basis?
  • In hoeverre krijg je een ontslagvergunning als je er als werkgever voor kiest om geen subsidie aan te vragen?

Maar je kunt ook vragen hebben over de aansprakelijkheid van jou als werkgever.

  • Ben je aansprakelijk wanneer jouw zorgmedewerker Long Covid heeft opgelopen op het werk?
  • Hoe moet je met dergelijke claims omgaan?
  • Kun je zomaar een zorgmedewerker met Long Covid tegemoet komen door het loon in het 2e ziektejaar te verhogen van 70% naar bijvoorbeeld 100%? Of zitten daar haken en ogen aan?

Meer weten? Doe mee met ons webinar!

Wil je op deze en andere vragen antwoord? Geef je dan op voor ons webinar Long Covid: goed werkgeverschap en juridische valkuilen op maandag 28 maart 2022, van 13.00 – 14.30 uur.

Dit webinar wordt gegeven door Roelien Klaver (advocaat arbeidsrecht bij Hanze advocaat) en Elske Reitsma (advocaat letselschade bij Wolthers Jagersma letselschade advocaten).

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon