Wat te doen bij ontslag op staande voet?
Ontslag op staande voet gekregen? Meteen een ontslagspecialist bellen! Dat is het beste advies wat we je kunnen geven. Je staat immers per direct op straat, krijgt geen salaris meer, maar ook geen uitkering. En ook als je zelf misschien denkt dat het ontslag terecht is, moet je ons bellen. We krijgen het ontslag op staande voet bijna altijd van tafel.
Woede en frustratie
Anjo Doornbos heeft al veel mensen begeleid bij een ontslag op staande voet. “Bij een ontslag op staande voet spelen altijd veel emoties. Het is dan ontzettend moeilijk je hoofd koel te houden. Tegelijkertijd is een ontslag op staande voet het meest verstrekkende middel wat een werkgever kan toepassen en is het aan heel veel regels gebonden. Samen bepalen we of je werkgever zich bij het ontslag aan die regels heeft gehouden. We bespreken ook welke strategie we gaan volgen: het ontslag aanvechten of onder voorwaarden accepteren.”
Neem direct contact op
Of lees hier de 5 tips wat je zelf kan doen als je op staande voet bent ontslagen.
Ontslag op staande voet, wanneer mag dat?
Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden die het mogelijk maken dat ontslag op staande voet mag plaatsvinden. Zoals de wet schrijft: er moet een ‘dringende reden’ zijn. Het ontslag mag alleen worden gegeven als er echt geen andere mogelijkheden zijn én van een werkgever niet kan worden verwacht dat hij een ‘normale’ ontslagprocedure voert.
"Dankzij Hanze advocaat werd mijn naam gezuiverd"
Kees vertelt over Hanze advocaat
Mijn werkgever gaf mij geen keuze, ik moest tekenen voor mijn ontslag of ontslag op staande voet. Ik was volledig overdonderd en heb maar getekend. Later kreeg ik spijt en heb toen Hanze advocaat gebeld. Na veel vijven en zessen was mijn werkgever uiteindelijk toch bereid om rond de tafel te gaan en kwamen we tot overeenstemming. Er kwam een einde aan het dienstverband, maar mijn naam werd gezuiverd. Ik kreeg ook nog een ontslagvergoeding mee, waarmee ik ruim een jaar mijn uitkering zou kunnen aanvullen. Binnen een paar maanden heb ik weer een nieuwe baan gevonden. Hoewel ik best een tik van de hele situatie heb gekregen, ben ik heel blij dat het zo is afgelopen.”
Zo snel mogelijk mededelen
Naast dat er sprake moet zijn van een dringende reden, moet deze ‘direct’ worden medegedeeld aan de werknemer. Wat er precies wordt bedoeld met ‘niet direct’ mededelen, leidt vaak tot de nodige discussies. In de wet wordt niet duidelijk aangegeven wat precies het tijdsbestek is van een ‘niet directe’ mededeling. In ieder geval dient de dringende reden onmiddellijk nadat deze bekend is geworden, te worden verteld aan de werknemer.
Schriftelijk mededelen
Niet alleen moet het ‘direct’ verteld worden tegen de werknemer, het moet ook schriftelijk vastgelegd worden. In de ontslagbrief dient de dringende reden te worden vermeld. In deze ontslagbrief moet precies staan waarom de werkgever de werknemer op staande voet wilt, of soms moet, ontslaan. Alle omstandigheden en feiten moeten genoemd worden.
Wordt aan bovenstaande voorwaarden voldaan, dan kan het dienstverband met onmiddellijke ingang worden beëindigd. Hiervoor is dan ook geen toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter.
Bij ontslag op staande voet heb je geen recht op een WW-uitkering!
Als je op staande voet wordt ontslagen, kom je over het algemeen niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Wel heb je als werknemer de mogelijkheid om tegen het ontslag in te gaan. Als werknemer kan je de werkgever schriftelijk verzoeken het ontslag in te trekken en je bereid en beschikbaar te houden voor werk. Als het blijkt dat het aanvechten van ontslag op staande voet niet lukt op deze manier, dan kan je als werknemer ook nog proberen je gelijk te halen via een kantonrechter.
Let op: Binnen twee maanden nadat de arbeidsovereenkomst tot een einde is gekomen, moet je naar de kantonrechter stappen. Doe je dit later dan twee maanden, dan kan de kantonrechter je ook niet meer helpen.
Lees hier meer over WW-uitkering en hoe je hier wél aanspraak op kan maken.
Persoonlijke omstandigheden
Bij elk ontslag op staande voet is er altijd een ‘andere kant’ van het verhaal. Dat gaat vaak om persoonlijke omstandigheden. Een rechter neemt die kant van het verhaal serieus. Daarmee is er altijd wat te ‘winnen’ en kunnen we met je werkgever tot een passende oplossing komen.