Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Er was eens, een gelukkige werknemer

Werkgeluk. Gelukkige werknemers presteren beter, zijn minder vaak ziek, zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer én zorgen voor tevreden cliënten. Reden te meer om bij te dragen aan het (werk) geluk voor jouw werknemer.

Maar, hoe doe je dat?

Geluk. Is dat iets wat je krijgt, wat je afdwingt of wat je ‘toekomt’? Geluk is een gevoel, een beleving en afhankelijk van situaties, omgeving en personen. Thuis, maar ook op het werk! Wat kun je eraan doen om meer geluk te ervaren of hoe zorg je dat jouw personeel zich gelukkiger zal gaan voelen? Kun je daar als werkgever aan bijdragen en hoe pak je dat dan aan? Of is het de verantwoordelijkheid van de werknemer?

Het is altijd beter om er actief en bewust mee bezig te zijn. Ook hier geldt: niks doen is geen optie. Een passieve houding geeft al geen reden tot geluksgevoel. Werken aan geluk dus! Soms kan dat al met een heel kleine aanpassing of een heel klein gebaar.

We geven je 10 tips om geluk – en dus betere werkprestaties – te creëren op de werkvloer.

  1. Toon interesse in elkaar. Dat lijkt een inkoppertje, maar zeker nu er veel online/thuis gewerkt wordt en de werkdruk – met name in de zorg  – erg hoog is, schiet dat er vaak bij in. Juist dan wordt vaak vergeten, ‘Hoe gaat het met jou?’
  2. Luister naar elkaar. Als er overlegd wordt, als er een beslissing te nemen is, als er een nieuwe regeling in werking gaat, is het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt. De inbreng van iets kleins kan soms veel effect hebben.
  3. Maak tijd voor ontspanning. Altijd maar doorgaan, dat breekt op. Pauze nemen (al is het maar even de benen strekken) en op tijd stoppen is belangrijk. Het is heel verleidelijk om ‘nog even iets af te maken’. Niet doen …
  4. Zorg voor een goede sfeer. Het hoeft niet gelijk elke dag een feestje te zijn, het zit ‘m ook vaak in kleine dingen. En juist nu in coronatijden misschien wel nog belangrijker. Het contact onderling zal minder zijn. Een groep zal thuiswerken, maar ook een deel blijft natuurlijk gewoon op locatie werken om voor de cliënten / patiënten te zorgen. Stuur de groep die thuiswerkt zo nu en dan eens een bos bloemen om de werkplek op te fleuren. En zet voor de groep die nog wel op kantoor werkt af en toe wat lekkers neer bij de koffie. Kortom, het zit ‘m vaak in de kleine dingen.
  5. Geef een compliment. Van een oprecht en spontaan compliment kun je bijna letterlijk een geluksgevoel ervaren. Ook degene die het compliment geeft, zal zich vaak goed voelen door het geven van iets positiefs.
  6. Geef vertrouwen. Wanneer iemand de vrijheid heeft om het werk naar eigen inzicht en planning te doen en daar de verantwoording voor krijgt, zal dat een positieve uitwerking hebben op het zelfvertrouwen en daarmee een geluksgevoel kunnen geven.
  7. Bijna niemand wordt blij van stilstaan; je wil groeien en vooruitgang zien. Dat kan een training, workshop of opleiding zijn, maar ook een specialisatie of promotie. Maar vooral: je talenten kunnen benutten.
  8. Ook dat lijkt bijna vanzelfsprekend. Je doet gewoon je werk, want dat wordt van je verwacht. Of dat verwacht je van je zorgpersoneel. Toon waardering! Niet alleen in salaris, al is dat mooi meegenomen, maar vooral met woorden en daden. Erken en zie dat iemand z’n best doet.
  9. Samen is alles leuker. En vaak makkelijker. Maar vooral goed voor een gevoel van betrokkenheid. Mensen zijn meestal samen tot meer in staat en ook creatiever! Een goede samenwerking is een must in de zorg.
  10. Aan het einde van je werkdag het gevoel hebben dat je lekker gewerkt hebt en een goede prestatie leverde. Ertoe doen: dat is belangrijk. Dat geeft een direct gevoel van tevredenheid en geluk.

Het effect van werkgelukkige werknemers is groot

Geluk is een werkwoord, zou je kunnen zeggen, waaraan je actief en voortdurend mee bezig bent. Als werkgever, maar ook als werknemer in de zorg. Het effect is groot: betere werkprestaties en tevreden mensen. Maar minstens zo belangrijk: een grote kans dat er minder ziekteverzuim zal zijn en minder personeelsverloop.

Wil je meer weten over werkgeluk en wat je als werkgever kan bijdragen of wat er (juridisch) mogelijk is? Wij gaan er graag met je over in gesprek.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon