De aanzegvergoeding houdt de gemoederen soms flink bezig. Ik word regelmatig gebeld door werknemers die zich afvragen of ze recht hebben op de aanzegvergoeding, en zo ja, hoe ze die dan kunnen krijgen. In dit artikel vertel ik je waarom je soms beter kunt afzien van je recht op de aanzegvergoeding.
Aanzegvergoeding en aanzegverplichting, hoe zit het?
Heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst? Dan moet je werkgever je minimaal een maand van tevoren laten weten of hij de arbeidsovereenkomst wel of niet wil verlengen. Doet hij dat niet, dan is de werkgever verplicht je een aanzegvergoeding te betalen.
Hoogte van de aanzegvergoeding
Heeft je werkgever helemaal geen aanzegging gedaan? Dan moet hij 1 bruto maandsalaris betalen. Is hij te laat met aanzeggen, dan wordt de vergoeding naar rato berekend. 3 weken te laat is dus 3 weken bruto loon, enzovoort.
De wet is duidelijk
Als je de letter van de wet volgt, is het heel duidelijk: er is altijd recht op een aanzegvergoeding als de werkgever niet schriftelijk aanzegt. Het maakt niet uit of de arbeidsovereenkomst verlengd wordt of niet. Een mondelinge toezegging is niet genoeg, de werkgever is verplicht schriftelijk te laten weten of je contract verlengd wordt of niet.
Maar de rechter kijkt er anders naar…
Wil je werkgever de aanzegvergoeding niet betalen en heb je er wel recht op? Dan moet je naar de rechter om de vergoeding alsnog te krijgen. Je bent niet de eerste werknemer die dat pad bewandeld. Soms met succes. Soms niet.
Rechters kijken verder dan de letterlijke wettekst. De specifieke omstandigheden van de kwestie is vaak belangrijker. Daar wordt vaak aan toegevoegd dat ‘de wetgever het niet had bedoeld om…’.
Hoe dat er in de praktijk uitziet?
Onzekerheid over verlengen van de arbeidsovereenkomst
De kantonrechter in Rotterdam wees de vordering van de werknemer om een aanzegvergoeding van tafel. Waarom? Omdat de werknemer al ruim voor de einddatum wist waar hij aan toe was. Het contract liep op 1 maart 2016 af, maar er was in oktober 2015 al met de werknemer afgesproken dat hij vrijgesteld werd van werkzaamheden tot het einde van z’n contract. Ook leverde hij in oktober 2015 al de bedrijfseigendommen in, dus het was heel duidelijk dat er geen verlenging kwam. Dus: geen aanzegvergoeding.
- Bel ons 085 - 27 33 586
- Juridische Helpdesk 085 - 01 60 560
Wel mondeling aanzeggen, maar niet schriftelijk
En wat als de werkgever nu alleen mondeling aanzegt? Het Gerechtshof Den Haag vindt dat de aanzegvergoeding dan wel betaald moet worden. De werkgever heeft de werknemer in deze kwestie op tijd mondeling op de hoogte gebracht, maar heeft dit nooit schriftelijk bevestigd. De vergoeding wordt toegewezen, het doen van een schriftelijke aanzegging is immers ‘een kleine moeite’, aldus het gerechtshof.
Een voortzetting van de arbeidsovereenkomst
De kantonrechter Zutphen trof een werknemer die een verlenging kreeg van de werkgever, maar toch de aanzegvergoeding claimde. Er was namelijk niet voldaan aan de schriftelijke aanzegverplichting en de werknemer vorderde één bruto maandsalaris. De rechter kent de vergoeding niet toe. Waarom niet? Omdat de werknemer geen enkel nadeel heeft ondervonden aan het niet voldoen aan de aanzegverplichting. De werkgever had immers de arbeidsovereenkomst verlengd. Pikant detail is dat de werkgever in de zitting direct aangaf dat er geen 2e verlenging zou komen. Niet heel gek, als je het mij vraagt.
En wat leren we hier dan van?
Als je de relatie met je werkgever een beetje goed wil houden als de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, kun je beter geen aanzegvergoeding claimen. Ook al heb je er volgens de wet recht op. Dat is niet alleen slecht voor de relatie met je werkgever, maar het kan ook door rechters afgestraft worden.
Is je arbeidsovereenkomst niet verlengd en heeft je werkgever dit niet op tijd aangegeven? Dan zou ik altijd de aanzegvergoeding vorderen.
Heb je vragen over jouw situatie en wil je advies van een expert? Ik help je graag!
- Bel ons 085 - 27 33 586
- Juridische Helpdesk 085 - 01 60 560
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.