Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Met een vaststellingsovereenkomst komen werkgever en werknemer in onderling overleg tot een einde van de arbeidsovereenkomst. Ook wel het ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. In de vaststellingsovereenkomst staan allerlei afspraken over onder meer de einddatum, een eventuele ontslagvergoeding, een vrijstelling van werkzaamheden of afgifte van een positief getuigschrift. Nadat de vaststellingsovereenkomst is ondertekend, gelden alleen deze afspraken nog.

Instemmen met ontslag

Zo’n overeenkomst heeft grote gevolgen voor de werknemer. Je stemt namelijk in met ontslag. Daarom is het van belang dat er geen twijfel bestaat over de akkoordverklaring van werknemer. Het liefst natuurlijk met een handtekening. Maar wat als de werknemer akkoord geeft via WhatsApp. Is dat geldig? Mag de werkgever er dan vanuit gaan dat de werknemer akkoord is? Daarover oordeelde de kantonrechter in Zwolle onlangs.

Is de ondertekening een vereiste?

Werkgever legt werknemer op 30 april 2018 een vaststellingsovereenkomst voor. Medio mei 2018 laat werknemer zijn leidinggevende via een WhatsApp bericht weten dat hij het voorstel heeft besproken met de regiodirecteur en dat hij akkoord is. Op 15 juni 2018 heeft werkgever een ondertekende versie van de vaststellingsovereenkomst aan werknemer toegestuurd. Werknemer stuurt deze niet terug en komt daarnaast terug op zijn akkoord die hij eerder gaf via WhatsApp. Werknemer verzoekt de kantonrechter een vernietiging van de opzegging.

De kantonrechter maakt er korte metten mee. De werkgever mocht erop vertrouwen dat de werknemer heeft ingestemd met de vaststellingsovereenkomst. Het mag zo zijn dat WhatsApp een vluchtig medium is, maar ten tijde van het opstellen van het bericht stond werknemer niet onder tijdsdruk. Het schriftelijkheidsvereiste reikt niet zo ver dat de vaststellingsovereenkomst daadwerkelijk ondertekend moet zijn, aldus de kantonrechter. Aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan door een akkoordverklaring via WhatsApp.

En hoe zit het met de bedenktermijn?

De kantonrechter acht het daarnaast onbegrijpelijk dat de werknemer zich niet heeft beroepen op de bedenktermijn van 14 dagen. Nu is hij te laat en is de vaststellingsovereenkomst dus gewoon tot stand gekomen.

Over de bedenktermijn schreef William al eerder

Dus?

Ga enkel akkoord als je zeker van je zaak bent. Nadat de bedenktermijn is verstreken kom je dus (haast) niet onder de gemaakte afspraken uit. Laat je daarom ook altijd adviseren. De afspraken die je met elkaar overeenkomt hebben namelijk grote gevolgen.

Bel ons voor gratis advies op 085 27 33 586 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij nemen dan contact met jou op.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!