Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Wat moet je weten over de RVU-regeling 

De Regeling Vervroegd Uittreden. Veel onduidelijkheid en onzekerheid heerste er over deze regeling. Niet alleen bij de oudere werknemer, voor wie deze regeling bedoeld is. Er heerste vooral een zweem van ontmoediging en het gevoel dat de Belastingdienst onmiddellijk het grootste deel komt opeisen. Ook voor bedrijven is het een lastige regeling, want hoe ga je om met deze regeling zonder het risico op een opgelegde sanctie te lopen?

Tot nu. Er geldt een nieuwe wet. De wet biedt de mogelijkheid om aan een oudere werknemer een ontslagvergoeding mee te geven, zonder dat daarover de RVU-heffing van 52% dient te worden afgedragen.

Lees hier het Expert artikel over de versoepeling van de RVU-heffing

De oudere werknemer staat centraal

Wanneer is iemand een oudere werknemer? Je zou bij de werknemer van 55 jaar en ouder al moet oppassen voor een eventuele RVU heffing als je afscheid wilt nemen. Het kan dat de medewerker zich ‘oud’ gaat voelen omdat hij of zij niet meer kan of wil mee rennen met de snelle ontwikkelingen en uitdagingen. Het kan ook zijn dat de routine, de vermoeidheid of het gevoel van concurrentie van de jeugd een rol spelen.

Weten hoe je deze versoepeling nu al kan toepassen in de praktijk? Geef je op voor het webinar op 11 maart a.s.

Snelle veranderingen

Als HR medewerker zijn er situaties dat je de oudere medewerker het liefst wil behouden vanwege zijn of haar kennis en werkethos. In de praktijk blijkt dit niet altijd zo eenvoudig. De werkvloer vraagt veel van de oudere medewerker; langer doorwerken, snelle veranderingen in techniek en processen. Waar de een fysiek en mentaal fit blijft, voelt een andere medewerker dat hij niet meer meekomt en moet opboksen tegen de ‘jonge garde’. Waar deze medewerker eerst nog gezien werd als professioneel en ervaren, is hij of zij nu iemand met wie rekening gehouden moet worden.

Het valt in sommige gevallen niet mee om de snelle ontwikkelingen en veranderingen te volgen en erin mee te kunnen gaan. In fysiek zware beroepen kan ook het lichaam parten spelen. Soms is voor een oudere medewerker het vooruitzicht om nog langer te werken en wordt het ‘moeten’. Dat is voor niemand ideaal. Niet voor de werknemer zelf, niet voor het bedrijf en niet voor zijn collega’s.

Wat kan HR voor de oudere werknemer doen?

Hoe ga je daar als HR afdeling mee om? Wat kun je voor deze oudere medewerker doen? Wat gebeurt er in de gedachten van de oudere medewerker? Hoe ervaart hij of zij de verschuivingen in het werk? En hoe kun je als organisatie slim aansluiten op de beleving en behoefte van de oudere medewerker?

Het is belangrijk om in gesprek te gaan over de wensen en mogelijkheden, maar ook over de consequenties en voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Wanneer is doorwerken nog haalbaar en wenselijk? HR heeft daarin een belangrijke taak: advies en informatie. In veel gevallen is het raadzaam om juridische hulp in te schakelen, zodat je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet.

“Het gesprek voor bespreken met een van onze juristen? Wil je weten waar je rekening mee kan of moet houden? Bel gerust voor een vrijblijvend advies.”

Regeling Vervroegd Uittreden

Waar bedrijven voorheen voorzichtig moesten zijn met het ontslag van oudere werknemers en het uitbetalen van een ontslagvergoeding, is er sinds het wetsvoorstel ‘Bedrag ineens, RVU en verlofsparen‘ meer mogelijk. Ontslag was in de meeste gevallen financieel niet gunstig en de fiscus kan een onderzoek opstarten en oordelen dat het om een overbruggingsregeling tot het pensioen gaat. In dat geval kon er een heffing worden opgelegd van 52% over de betaalde transitievergoeding. Deze regeling is per 1 januari 2021 versoepeld met als doel om de oudere werknemer tegemoet te komen.

In dit artikel lees je meer over de voorwaarden en regels van de versoepeling van de RVU heffing.

Vragen?

Misschien zijn er binnen jouw organisatie werknemers voor wie de RVU-regeling speelt? Ben je nieuwsgierig naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Of zijn er andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!