Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
09 januari 2019
Een arbeidsconflict of een discussie over het functioneren. In de praktijk vallen die situaties vaak samen met een uitval van de werknemer. En wat dan?
Vaak komt een ziekmelding voort uit een conflict of andersom. Denk bijvoorbeeld aan de volgende omstandigheden:
Hoewel ziekte enerzijds en conflict/disfunctioneren anderzijds in de praktijk vaak samenvallen, zijn het wettelijk verschillende ‘trajecten’ die doorlopen moeten worden. Bij ziekte geldt de Wet verbetering Poortwachter. De verplichtingen voor werkgever en werknemer om binnen 104 weken te proberen de werknemer weer aan het werk te krijgen.
Bij disfunctioneren en conflict gelden weer andere wettelijke kaders. Die worden hieronder verder besproken.
Bij een conflict geldt dat de werkgever moet proberen om het op te lossen. Pas als sprake is van een duurzaam verstoorde arbeidsrelatie, kan de werkgever de werknemer overplaatsen of de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werkgever moet eerst al het mogelijke hebben gedaan om de verstoring te verhelpen.
Een medewerker die door ziekte is uitgevallen, zal op enig moment bij de bedrijfsarts op spreekuur komen. Wanneer er een vermoeden is, dat er ook een conflict is zal de bedrijfsarts dat bespreken. Voor de bedrijfsartsen geldt hierbij de “Stecr – Werkwijzer Arbeidsconflicten”. Dit is een handleiding aan (met name) bedrijfsartsen over hoe om te gaan met arbeidsconflicten. Al dan niet in combinatie met ziekte.
Relevant hierbij is dat er volgens deze richtlijn sprake is van een arbeidsconflict, wanneer één van beide partijen dat zo ervaart. Dus als je als werknemer zegt dat er volgens jou een arbeidsconflict is, dan zal de bedrijfsarts moeten beoordelen hoe deze samen met de werkgever kan worden opgelost. Je werkgever kan zich er niet vanaf maken door te stellen dat er volgens hem geen conflict is.
Behalve dat de bedrijfsarts beoordeeld of sprake is van een arbeidsconflict, moet de bedrijfsarts oordelen of er (ook) sprake is van arbeidsongeschiktheid van de werknemer door ziekte. Hieruit kan het volgende komen:
“Als één van partijen aangeeft dat er een arbeidsconflict is, neemt de bedrijfsarts dit ook aan. Ook wanneer de andere partij van mening is dat dit niet het geval is”.
Daarnaast kan er sprake zijn van ‘situatieve arbeidsongeschiktheid’. Dat is het geval als de werknemer weliswaar (nog) niet arbeidsongeschikt is door ziekte, maar desondanks door (dreigende) psychische of lichamelijk klachten niet in staat is zijn werkzaamheden te verrichten.
Onder omstandigheden hoeft de werknemer dan niet op het werk te verschijnen, terwijl hij wel aanspraak maakt op doorbetaling van zijn loon. Hiervan is niet snel sprake. Bovendien moet de werknemer alle medewerking verlenen aan het wegnemen van de oorzaak.
Een werknemer die disfunctioneert moet een verbetertraject doorlopen, als de werkgever hier iets mee wil. Pas daarna kan de werkgever overgaan tot overplaatsing of een beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Relevant is dat het disfunctioneren niet het gevolg mag zijn van ziekte van de werknemer. De volgende vraag is daarom relevant: functioneert de werknemer niet doordat hij zijn functie niet aankan? Of functioneert hij niet doordat hij medische klachten heeft? Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een werknemer die last krijgt van dementie.
Wettelijk gezien is dat niet onmogelijk. Maar krijgt de werknemer dan wel serieus de kans om zich te verbeteren? Denk aan een werknemer die is uitgevallen met een burn-out vanwege kritiek op het functioneren. Het zal anders liggen als een werknemer met een kantoorfunctie die niet voldoende functioneert, is uitgevallen met een gebroken been. Uiteindelijk zal de rechter (achteraf) toetsen of het verbetertraject een reële kans voor de werknemer is geweest.
Wanneer ziekte samenvalt met een conflict of een discussie over het functioneren, komen verschillende juridische regels naast en door elkaar te lopen. Het is verstandig om je als werknemer dan goed te laten voorlichten en bijstaan.
Wordt het conflict of het functioneringsprobleem niet snel opgelost, dan kan worden gekeken naar de mogelijkheden om uit elkaar te gaan. Tijdens ziekte is dit niet onmogelijk, maar wel een risico in verband met aanspraak op een uitkering. Ook als tijdens ziekte de mogelijkheden van een beëindiging van het dienstverband worden besproken, is het verstandig om je hierover te laten adviseren.
Is bovenstaande herkenbaar? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2024 - Hanze advocaat