Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Hoe ontsla ik een slecht functionerende BBL-medewerker? 

Maak kennis met Gert, leerling in de zorg

‘Op school doet hij het goed. Maar in de praktijk… het zit er gewoon niet in…’

Ik zit met een kop koffie te zoomen met een klant, medewerker HR bij een instelling in de gehandicaptenzorg. Ik vraag door. Het blijkt te gaan om Gert. Hij is 25 jaar en hij volgt een opleiding via een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg). Gert gaat één dag per week naar school en werkt vier dagen bij mijn klant.

‘Hij functioneert echt niet goed. We hebben al zoveel geprobeerd… eh … we willen eigenlijk van hem af. Kan dat?’

Hoe zit dit juridisch?

Mijn klant heeft een leer-arbeidscontract gesloten met Gert, voor de duur van zijn opleiding. In dit geval drie jaar. Gert is nu een half jaar bezig.

‘Zo’n leer-arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen’, leg ik mijn klant uit.

Het meest simpel is beëindiging via een ‘ontbindende voorwaarde’

Een ‘ontbindende voorwaarde’ betekent dat het leer-arbeidscontract gekoppeld is aan een bepaalde gebeurtenis, een voorwaarde. Die voorwaarde staat omschreven in het contract. Treedt die voorwaarde in? Dan eindigt de leer-arbeidsovereenkomst. Vanzelf, dus geen gedoe met opzegtermijnen of procedures. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is dat de leerling ingeschreven moet blijven staan bij zijn opleiding.

Wil je via deze route van je leerling af? Dan zijn er twee dingen waar je op moet letten:

  1. De ontbindende voorwaarde moet in het leer-arbeidscontract staan.
  2. De voorwaarde moet rechtsgeldig zijn. Je mag niet zomaar allerlei ontbindende voorwaarden in het contract zetten. Er gelden strenge regels, om de leerling te beschermen. Ontbindende voorwaarden zijn alleen toegestaan als het gaat om dingen waar jij als werkgever geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld: de leerling stopt zelf met school. Of: school besluit dat de leerling moet stoppen met de opleiding.

‘Kunnen wij dan slecht functioneren van een leerling opnemen als ontbindende voorwaarde?’, vraagt mijn klant.

Nee, dat kan niet. Want zo’n beoordeling over zijn functioneren, daar heb jij als werkgever invloed op. Jij bepaalt immers of hij niet goed functioneert. Dat is dus geen geschikte manier om Gert te ontslaan.

Wat werkt dan wel?

Functioneert een leerling niet goed? En wil je hem om die reden ontslaan, voordat zijn leer-arbeidsovereenkomst afloopt? Dan gelden de normale ontslagregels. Dat betekent dat je eerst een verbetertraject moet starten. Je moet kunnen aantonen dat de leerling niet goed functioneert. Je moet ook kunnen aantonen wat je hebt gedaan om dat te verbeteren.

In gesprek met Gert over een andere oplossing

Een arbeidsovereenkomst, ook een leer-arbeidscontract, kun je beëindigen in goed overleg. ‘Beëindiging met wederzijds goedvinden’ is de juridische term daarvoor. Kom je samen tot een oplossing over ontslag? Dan leg je dat vast in de beëindigingsovereenkomst.

Neem slimme voorwaarden op in je contract!

Ontbindende voorwaarden in je leer-arbeidsovereenkomst kunnen goed werken. Niet voor Gert, maar misschien wel in andere situaties. Wil je een voorbeeld van rechtsgeldige voorwaarden? Neem gerust contact met ons op. Je kunt me natuurlijk ook bellen met andere juridische vragen over jouw leerling. Je bereikt mij via bijl@hanzeadvocaat.nl of 085 – 27 33 586.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon