Met de hoge temperaturen en de vakantie voor de deur, is het bij veel bedrijven weer tijd voor de jaarlijkse zomerbarbecue. Zo’n bedrijfsuitje is goed voor de teambuilding, maar kan ook de nodige problemen veroorzaken.
We zien namelijk regelmatig dat de lol tijdens zo’n uitje niet altijd goed is voor het voortbestaan van de arbeidsovereenkomst. Dat het niet altijd makkelijk is dit soort situaties juridisch te beoordelen, blijkt wel uit de volgende 2 voorbeelden.
Iets te veel gedronken
Tijdens een personeelsborrel drinkt een werknemer iets te veel. Zoiets zagen we eerder ook al tijdens een kerstborrel. In dit geval heeft hij meerdere vrouwelijke collega’s ongewenst aangeraakt en een mannelijke collega zelfs in zijn gezicht geslagen. Voor de werkgever genoeg reden om deze man op staande voet te ontslaan. Terecht?
De rechter vond van niet. Het gedrag van de werknemer werd niet gezien als seksuele intimidatie, omdat het in een druk café gebeurde. De dames konden de werknemer relatief makkelijk van zich afschudden, door bijvoorbeeld naar de wc te gaan.
De beschonken werknemer kon zich na afloop niet goed herinneren wat er was gebeurd. Ook heeft hij zijn excuses aangeboden. Omdat de werknemer verder goed functioneerde en het ontslag grote financiële gevolgen zou hebben, heeft de rechter het ontslag op staande voet vernietigd.
- Bel ons 085 - 27 33 586
- Juridische Helpdesk 085 - 01 60 560
Drugs buiten werktijd moet kunnen. Toch?
Een leidinggevende wordt teruggezet in functie nadat hij drugs heeft gebruikt tijdens een bedrijfsuitje. Drugsgebruik is namelijk verboden bij de werkgever. De leidinggevende is het niet eens met de degradatie en stapt naar de rechter.
Die laat de degradatie in stand. Het argument dat het bedrijfsuitje buiten werktijd was, vond de rechter niet van belang. Het is namelijk nog steeds een uitje van het bedrijf waar je werkt. Dat de leidinggevende een voorbeeldfunctie heeft, vond de rechter wel belangrijk. Net als het feit dat de leidinggevende niet direct volledig transparant was over het drugsgebruik.
Het gebruiken van drugs en daarmee het overtreden van de regels binnen het bedrijf, heeft het gezag van deze persoon aangetast. Hierdoor is zijn positie niet meer te handhaven. De rechter kon zich dus vinden in de beslissing van de werkgever.
En dus?
Bij elk bedrijfsuitje vervagen de grenzen tussen werk en privé. En uit het bovenstaande wordt duidelijk dat er verschillend wordt gedacht over de gevolgen van misdragingen tijdens een bedrijfsuitje. Dat betekent natuurlijk niet dat medewerkers alles kunnen doen wat ze willen. Loopt het tijdens de jaarlijkse zomerbarbecue of een ander bedrijfsuitje toch uit de hand? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen adviseren over de volgende stappen!
- Bel ons 085 - 27 33 586
- Juridische Helpdesk 085 - 01 60 560
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.