Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Het personeelsfeest. De ene collega drinkt net wat teveel en de andere collega snuift een lijntje cocaïne. En wat doe je dan als werkgever? Tolereer je het gedrag, of ga je over tot het opleggen van een sanctie? Bijvoorbeeld een ontslag op staande voet. En dan heb ik het niet over de collega die een glaasje teveel op had, maar de collega die het lijntje cocaïne snoof.

Onlangs oordeelde de rechtbank Den Haag over zo’n zaak.

Cocaïne aangeboden en gesnoven in bijzijn van collega’s

Dit is wat er speelde.

Werknemer is in 2018 in dienst getreden bij werkgever. In het weekend van vrijdag 12 tot en met 14 oktober 2018 was er een personeelsfeest voor alle collega’s. In de avond van zaterdag 13 oktober is werknemer met enkele collega’s naar de slaapkamer gegaan. De werknemer heeft daar de cocaïne aangeboden aan de collega’s. Eén collega is op het aanbod ingegaan. De collega die de drugs bij zich had, heeft ook cocaïne gesnoven. Op 15 oktober is de werknemer die de cocaïne bij zich had, op staande voet ontslagen.

Binnen twee maanden het ontslag aanvechten

De werknemer laat het er niet bij zitten en stapt naar de kantonrechter. Primair vordert de werknemer het ontslag op staande voet te vernietigen en subsidiair om de werkgever te veroordelen tot betaling van de billijke vergoeding en schadevergoeding voor de onregelmatige opzegging.

“Na het ontslag op staande voet dient de werknemer binnen twee maanden het ontslag aan te vechten. Doet de werknemer dit niet? Dan is het ontslag definitief en is er niks meer aan te doen.”

Uiteindelijk ziet de werknemer ter zitting af van het herstel van het dienstverband en gaat enkel nog voor de billijke vergoeding en voor de schadevergoeding voor onregelmatige opzegging.

Het gebruik was buiten werktijd

De kantonrechter vindt het van belang of de gedraging tijdens of buiten werktijd is geweest. Moet het personeelsfeest gezien worden als ‘werktijd’? De rechter oordeelt van niet. Het gebruik van cocaïne door de werknemer is te ver verwijderd van het dienstverband tussen werkgever en werknemer. Daarnaast vond het gebruik plaats buiten kantoortijden (in het weekend) en op een locatie die ver verwijderd was van de plaats waar werknemer normaal gesproken zijn werkzaamheden verrichtte.

Eind goed, al goed?

De kantonrechter is van oordeel dat het gebruik van cocaïne door werknemer geen ontslag op staande voet rechtvaardigt. De vergoeding tot onregelmatige opzegging wordt toegekend, maar de billijke vergoeding niet. De kantonrechter is namelijk van oordeel dat de werknemer de beëindiging zelf in de hand heeft gewerkt door deze gedraging.

Dus, blijf je als werknemer ook tijdens een personeelsfeestje gedragen. Het kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

En de werkgever? Als er wordt nagedacht over een ontslag op staande voet, laat je dan vooraf adviseren door een arbeidsrecht advocaat om te beoordelen of het ontslag op staande voet stand zal houden bij de rechtbank.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon