Een medewerker in de zorg wordt op staande voet ontslagen omdat ze, vanwege een te hoge werkdruk, een belangrijk protocol schendt. Terecht? Daar heeft de kantonrechter te Maastricht over beslist.
Te weinig handjes
De medewerker in kwestie is verantwoordelijk voor het toedienen van medicijnen aan bewoners. Ze had al bij haar werkgever aangegeven dat de werkdruk te hoog ligt, en besluit andere collega’s in te schakelen voor de medicijnronde. Ze tekent de medicijnen wel zelf af op de lijst.
Het toedienen en aftekenen van de medicijnen was een taak van deze werknemer. Door de medicijnen door iemand anders te laten toedienen, heeft ze de verplichtingen in haar arbeidsovereenkomst geschonden. Dat vond de werkgever zo’n grote fout, dat ze op staande voet ontslagen werd.
Lees hier wat je wel en niet moet doen bij een ontslag op staande voet
Gedoogbeleid
En dat terwijl het protocol al langer niet zo streng werd nageleefd als het op papier staat. De medicijnen werden regelmatig door iemand anders toegediend dan degene die de lijst aftekent. Voor de werkgever is het protocol natuurlijk wel belangrijk, maar er is dus absoluut geen sprake van strikte handhaving en toezicht.
Doof voor signalen
Een andere kwestie die hier een rol speelt, is het feit dat de werkgever niets met het noodsignaal van de werknemer heeft gedaan. De werkgever had actie moeten ondernemen toen de werknemer aangaf dat ze te druk was.
Ontslag op staande voet onterecht
Deze combinatie van factoren maakt dat het ontslag op staande voet teruggedraaid moest worden. De rechter oordeelt dat de werkgever had moeten luisteren naar de problemen over de werkdruk en daar al met oplossingen moest komen. Als er dan door de te hoge werkdruk soepeler met een protocol omgegaan wordt, is dat te begrijpen. Zeker als er sprake is van een gedoogbeleid zoals in deze kwestie. Voor de werknemer moet duidelijk zijn wat de gevolgen zijn als het protocol niet nageleefd wordt en die gevolgen moeten ook in werking treden! Een waarschuwing vanwege het schenden van het protocol was in dit geval meer op z’n plek geweest.
- Bel ons 085 - 27 33 586
- Juridische Helpdesk 085 - 01 60 560
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.