Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Vorige maand liet de kantonrechter zich uit over een werknemer die een arbeidsplaatswijziging verzocht in verband met corona crisis. In de uitspraak wordt duidelijk hoe de rechter omgaat met het overheidsadvies ‘werk zoveel mogelijk thuis’.

Op overheidsadvies thuiswerken

Werknemer oefent de functie ‘medewerkster commerciële binnendienst en service coördinator’ uit. Na een periode van thuiswerken heeft werkgever bepaalt dat werknemers op kantoor hun werkzaamheden mogen hervatten met inachtneming van de maatregelen van het RIVM.

De betreffende werknemer houdt in haar privéleven veel rekening met de coronamaatregelen en dan met name de 1,5 meter afstand. Echter wordt er op kantoor naar haar mening niet voldoende afstand gehouden. Zij dient een verzoek tot thuiswerken in bij haar werkgever waarbij ze een beroep doet op het overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken.

Overtreding maatregelen leidt niet tot een ander besluit

De werkgever geeft aan dat werknemer de redelijke opdracht om op het werk te verschijnen, op moet volgen. De kantonrechter gaat hierin mee. Niet is gebleken dat de werkgever de verplichtingen die voortvloeien uit goed werkgeverschap en/of de zorgplicht zou hebben geschonden. De werkgever heeft terecht aangegeven dat zij meerdere passende coronamaatregelen heeft genomen om de werknemers van een veilige werkplek te voorzien. De werknemer voert nog aan dat werkgever meerdere malen de RIVM regels heeft overtreden. De kantonrechter is van mening dat het meer lijkt op een incident in de net opstartende fase van het weer op kantoor komen werken.

Aanwezigheid kantoor vereist

Ook heeft de werknemer een functie waarbij het van belang is dat zij op kantoor aanwezig is. De werkzaamheden komen voort uit geplaatste bestellingen die niet altijd te plannen zijn. Een bestelling moet bovendien vaak dezelfde dag nog worden verzonden. Clusteren van werkzaamheden op één dag of het spreiden van werktijden is dan ook niet (altijd) mogelijk. Daarnaast begeleidt werknemer een collega waardoor haar aanwezigheid ook vereist is.

“Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuisweken gaat niet zover dat er sprake is van een recht op thuis werken.”

Overheidsadvies om thuis te werken is geen keihard recht

De werkgever heeft met succes aangetoond dat zij werknemer nodig heeft op kantoor en voldoende  coronamaatregelen heeft getroffen. De kantonrechter sluit haar uitspraak af met het gegeven dat het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuisweken niet zover gaat dat er sprake is van een ‘recht op thuis werken’.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon