Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Re-integratie in coronatijd

Re-integratie in coronatijd? De druk op de zorg is nog steeds hoog. Je kunt medewerkers echt niet missen. Zeker niet met de zomervakantie voor de deur. Logisch dat ook re-integratie nu op een lager pitje staat. Ook al wil je je zorgmedewerker zo snel mogelijk weer aan het werk hebben, er is niemand om het traject te begeleiden.

Wat verwacht het UWV van jou als werkgever?

Maar wat wordt er in deze tijd van jou én je medewerker verwacht? Verandert corona iets aan jouw re-integratieverplichtingen? Zijn er soepelere regels?

Wanneer een medewerker (langdurig) ziek is moeten hij én jij je aan regels houden. Zoals het laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek of het opstarten van een tweede spoortraject.

Hou je aan de Werkwijzer Poortwachter

Alle verplichtingen voor werkgevers en werknemers tijdens een re-integratietraject staan in de Wet Verbetering Poortwachter. Aan het einde van twee jaar loondoorbetalingsplicht beoordeelt het UWV of jij en je medewerker voldoende jullie best hebben gedaan. Of dat er steken zijn laten vallen.

Toetsing door het UWV tijdens corona

In het addendum op de Werkwijzer Poortwachter lees je hoe het UWV jouw inspanningen tijdens de coronapandemie toetst. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Samenstellen re-integratieverslag
    In het re-integratieverslag moet heel duidelijk staan welke gevolgen de coronacrisis heeft gehad op de bedrijfsvoering van je organisatie. Zo kan het UWV beoordelen wat je wel of niet had kunnen doen.
  • Onderzoek naar mogelijkheden
    Het onderzoek naar mogelijkheden in het eerste of tweede spoor gaat gewoon door. Wel zal het contact met de bedrijfsarts vooral telefonisch zijn. Dat geldt ook voor het contact met de arbeidsdeskundige of de verzekeringsarts van het UWV.
  • Vertraging?
    In het addendum staat wat het UWV goede redenen vindt voor vertraging in het re-integreren. Bijvoorbeeld het niet fysiek kunnen uitvoeren van passend werk in verband met corona. Ook staat hierin wat in elk geval niet als deugdelijke grond gezien wordt. Zoals betalingsonmacht.
  • Veilige werkomgeving
    Het UWV verwacht dat je je medewerkers een veilige werkomgeving biedt. Zijn er bijvoorbeeld voldoende beschermingsmiddelen? Geldt op de werkvloer de 1,5 meter afstand norm? Het stoppen of uitstellen van re-integratie omdat de werkomgeving onveilig is, is geen geldige reden.

Tip 1: onderzoek wat wél mogelijk is

Het UWV kijkt per situatie wat in redelijkheid van jou mag worden verwacht. Ons advies is daarom om te kijken naar wat wél mogelijk is. Zorg dat het re-integratieproces doorgaat, ook al loopt alles anders.

Bel ook gerust eens met ons om de mogelijkheden in jouw situatie te bespreken: 085 27 33 586.

Tip 2: laat je inspanningen zien

Leg in de re-integratiedocumenten goed vast hoe de bedrijfssituatie is en welke stappen je al hebt gezet. Besteed extra aandacht in het re-integratieverslag aan alle inspanningen die wél geleverd zijn. Door dit goed te doen laat je zien dat je het belangrijk vindt. Dat je je hebt ingezet.

Tip 3: vragen? Contact opnemen!

Zit je momenteel met een zieke medewerker en loopt het re-integratietraject moeizaam , al dan niet door corona ? Neem dan contact met ons op. Je kunt je verhaal gelijk voorleggen aan één van onze juristen.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!