Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Betaling van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte, doen of niet doen?

Betaling van de transitievergoeding na twee jaar ziekte wordt als zeer onrechtvaardig ervaren. Massaal kiezen zorgorganisaties ervoor om het dienstverband na 2 jaar ziekte niet te beëindigen. Zolang er geen einde komt aan het dienstverband, hoeft de transitievergoeding immers (nog) niet te worden voldaan. En dat geldt ook voor de eindafrekening van het dienstverband.

Ethische discussie, slecht werkgeverschap?

Minister Asscher heeft bij herhaling aangegeven dat een dergelijk beleid niet getuigt van fatsoenlijk werkgeverschap. Of dit zo is, moet iedere organisatie voor zich bepalen. Feit is dat rechters oordelen dat organisaties juridisch geen verwijt te maken valt. Een ontslag – en daarmee betaling van de transitievergoeding – kan juridisch dan ook niet worden afgedwongen.

Oplossing met het regeerakkoord? In ieder geval niet voor 1 juli 2019

Naar verluidt is het onderwerp van ‘transitievergoeding na 2 jaar ziekte’ een zwaarwegend onderwerp in de formatie.

De verwachting is dat er in ieder geval iets gewijzigd gaat worden aan de huidige regeling. Of hij helemaal van de baan gaat of dat er een compensatieregeling komt (al dan niet met terugwerkende kracht), is maar zeer de vraag.

Tijdens Prinsjesdag is aangegeven dat een eventuele compensatieregeling op z’n vroegst pas per 1 juli
2019 kan worden ingevoerd. Al die tijd blijft het dienstverband slapend en blijft de werknemer op de loonlijst. Een zeer onbevredigende situatie voor alle betrokkenen.

Hanze advocaat, specialist in arbeidsrecht in de zorg

Hanze advocaat is gespecialiseerd in arbeidsrecht in de zorg. Frans Landstra is onlangs verkozen in de top 10 van arbeidsrechtadvocaten in de zorg. WGV Zorg en Welzijn heeft een samenwerkingsovereenkomst met Hanze advocaat op grond waarvan voor leden een gratis helpdesk en kortingstarieven van toepassing zijn.

Bovenstaand artikel is op 25 september 2017 gepubliceerd in het bestuurdersmagazine van WGV Zorg & Welzijn.

Frans Landstra

Dit artikel is geschreven door Frans Landstra. Je kan hem bereiken door te bellen met 038 – 820 02 50 of te mailen naar landstra@hanzeadvocaat.nl

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon