Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Zorgen voor een veilige zorgverlening

Daar helpen de Wkkgz en het waarschuwingsregister bij. Maar je moet zelf ook aan het werk. Het draait om een breder bewustzijn bij zorgorganisaties.

Het Waarschuwingsregister, doe jij al mee?

Al deelnemer aan het Waarschuwingsregister? Het initiatief van Regioplus draagt bij aan meer veiligheid in de zorg. Centrale gedachte is dat personen voor 2 of 4 jaar in het register geplaatst worden, zodat nieuwe werkgevers gewaarschuwd zijn.

Plaatsing kan alleen na aangifte én als er voldoende bewijs is. Het moet dus gaan om een verdenking van een strafrechtelijk delict.

Wkkgz: het melden van incidenten

In de Wet Kwaliteit, Klachten & Geschillen in de Zorg (Wkkgz) is een meldplicht opgenomen. Ook bij ernstig verwijtbaar disfunctioneren. De definitie daarvan is heel ruim en het IGZ adviseert om bij twijfel altijd melding te doen. De financiële sanctie bij niet-melding is fors (€ 16.000).

Wkkgz en Waarschuwingsregister, zoek de verschillen

De lat om te melden bij het Wkkgz ligt veel lager dan de mogelijkheid om een persoon op te nemen in het Waarschuwingsregister. Daar staat tegenover dat de inspectie onderzoek doet n.a.v. de melding en dat er pas een sanctie plaats vindt bij voldoende bewijs. Op het waarschuwingsregister staan personen, waarvan het verwijt niet ondubbelzinnig hard gemaakt is. Daar is de ‘sanctie’ dus veel sneller een feit. Bovendien is de kring van personen veel ruimer dan bij het Wkkgz.

Vaststellingsovereenkomst sluiten, ook een kwestie van MVO

De vaststellingsovereenkomst is nog steeds de beste manier om tot een gedwongen beëindiging van het dienstverband te komen. Maar gebruik de ‘model’ vaststellingsovereenkomst niet in alle gevallen. Zeker niet bij ernstig disfunctioneren, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of bij incidenten. In die gevallen moet een zorgorganisatie zich afvragen of de arbeidsrechtelijke oplossing, voldoende recht doet aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ligt een uitspraak van de rechter in die gevallen niet meer in de rede? En let op, maak in ieder geval altijd het voorbehoud dat u in voorkomende gevallen melding doet bij IGZ, Politie en/of Waarschuwingsregister.

Frans Landstra

Dit artikel is geschreven door Frans Landstra. Heb je vragen, is iets onduidelijk of wil je een model vaststellingsovereenkomst ontvangen? Neem contact op door te mailen naar landstra@hanzeadvocaat.nl of te bellen met 038 – 820 02 15.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon