Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Loonregres. 5 tips om de schade te verhalen

Eén van je thuiszorgmedewerkster is bezig met haar ronde. Ze is net onderweg naar haar volgende cliënt, als ze plotseling van links wordt aangereden door een automobilist. Terwijl zij voorrang had! Lees snel verder wat je kan doen als je een zieke werknemer door de schuld van een ander hebt.

Behoorlijk balen, want hierdoor is jouw medewerkster voor langere tijd uitgeschakeld en kan zij haar werk niet doen. Je moet over deze periode wel gewoon het loon blijven doorbetalen. Maar er zijn mogelijkheden om het loon te verhalen op de automobilist. Dit heet loonregres.

Wat is loonregres?

Loonregres is het verhalen van kosten, wanneer de ziekte van je medewerker is ontstaan door de schuld van een ander. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, arbeidsongeval of medische fout. Je kunt als werkgever het netto salaris, re-integratiekosten en de eventuele juridische kosten terugvorderen van de aansprakelijke partij.

3 voorwaarden voor regresvordering

  1. Er moet sprake zijn van een loondoorbetalingsverplichting voor jou als werkgever.
  2. De arbeidsongeschiktheid van je werknemer is het gevolg van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Zoals in ons voorbeeld: de automobilist heeft het ongeluk veroorzaakt en is aansprakelijk.
  3. De verjaringstermijn voor het vorderen van loonschade is vijf jaar. Dit betekent dat je de schade tot vijf jaar na een ongeval kunt verhalen.

3 kostenposten die je als werkgever kunt verhalen bij een zieke werknemer door de schuld van een ander 

  1. Nettoloon: als werkgever kun je alleen het nettoloon verhalen op de aansprakelijke partij. Het zogenaamde bruto-gedeelte, waaronder de sociale premies, loonbelasting en de pensioenspremie, kunnen niet worden verhaald.
  2. Re-integratiekosten: van jou als werkgever worden de nodige inspanningen verwacht om de zieke werknemer weer aan het werk te helpen. De kosten van deze re-integratiemaatregelen kun je verhalen op de aansprakelijke derde. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de arbodienst, een re-integratiebureau en voor bij- of omscholing.
  3. Juridische kosten: de juridische kosten die je maakt voor het vorderen van de schade kun je verhalen.

Regresclaim uitbesteden? Klik dan hier voor de Hanze Regres Service.

5 stappen om met succes alle kosten te verhalen

  1. Vraag bij de werknemer de gegevens op van de aansprakelijke partij.
  2. Neem contact op met de bedrijfsarts. Plan een afspraak in voor de werknemer om de arbeidsongeschiktheid vast te stellen.
  3. Bewaar de nota’s van de bedrijfsarts.
  4. Maak een overzicht van overige re-integratie kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een factuur voor een aangepaste werkplek.
  5. Bel Hanze advocaat, wij helpen je graag met het indienen van de vordering. Bovendien worden onze kosten meestal vergoed door de aansprakelijke partij.

Gedoe, administratieve lasten en kopzorgen voorkomen? Besteed de claim uit! Heb je geen zin of tijd om je met het verhalen van de kosten bezig te houden? Of kijk je er tegenop om met een verzekeraar in de weer te moeten? Maak dan gebruik van de loonregres service van Hanze advocaat. Je betaalt een vast bedrag van 750,- (ex btw). Daarvoor brengen wij de gemaakte onkosten en geleden schade in kaart. Dit verhalen we voor jou bij de verzekeraar. En extra fijn: onze kosten worden over het algemeen ook voldaan. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!