Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Vaststellingsovereenkomst opstellen? Bel voor juridisch advies

Een goed uitonderhandelde vaststellingsovereenkomst is prettig voor werkgever en werknemer. Zelf een vaststellingsovereenkomst opstellen? Laat hem controleren door onze juristen en voorkom een tijdrovend traject via UWV of kantonrechter.

Als je het dienstverband met een werknemer wilt beëindigen, is de vaststellingsovereenkomst een goede manier om afscheid van elkaar te nemen. Zo’n overeenkomst verdient de voorkeur boven een gang naar het UWV of de kantonrechter, want dat is kostbaar, vaak onzeker en altijd tijdrovend. Daarom is ons advies: onderzoek eerst of je er met de medewerker uit kunt komen.

Een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst is eigenlijk een omgekeerde arbeidsovereenkomst. In plaats van afspraken over de invulling van het dienstverband maak je afspraken over hoe je als werkgever en werknemer uit elkaar gaat. Naast de werknemer die zelf ontslag neemt is het de meest gebruikte manier waarop de wegen van beide partijen scheiden. In de vaststellingsovereenkomst worden alle gemaakte afspraken vastgelegd.

Vaststellingsovereenkomst opstellen: dit zijn de belangrijkste punten

Let bij opstellen van een vaststellingsovereenkomst op de volgende punten:

  • De ontslagdatum
  • De eventuele ontslagvergoeding of afkoopsom
  • De reden van het ontslag
  • Het al dan niet in acht nemen van een opzegtermijn
  • Vastleggen of de medewerker wordt vrijgesteld van werk of juist tot het einde van het dienstverband moet doorwerken
  • Afspraken over een eventuele leaseauto, bonus en 13e maand
  • Afspraken over een studiekosten-, concurrentie- en/of relatiebeding

Tot slot moet er altijd een ´finale kwijting´ worden opgenomen, zodat het risico op latere claims wordt uitgesloten. Voor de werknemer is het belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk is, zodat de werknemer – indien nodig – recht heeft op een WW-uitkering. Voor de werkgever is het vooral van belang dat er volledige duidelijkheid is en dat er geen losse eindjes overblijven.

Goed uitonderhandelde vaststellingsovereenkomst belangrijk voor werkgever én werknemer

Een goed uitonderhandelde vaststellingsovereenkomst is zowel voor de werkgever als werknemer belangrijk. Hanze advocaat heeft ruime ervaring op het gebied van ontslagrecht. We zijn dagelijks in de weer met onderhandelingstrajecten rondom vaststellingsovereenkomsten. Jaarlijks begeleiden we honderden van deze onderhandelingstrajecten.

‘Een goed uitonderhandelde vaststellingsovereenkomst is zowel voor de werkgever als werknemer belangrijk.’

Een goede vaststellingsovereenkomst schept duidelijkheid voor beide partijen. Werkgever én werknemer kunnen het verleden achter zich laten en zich op de toekomst richten. Bij voorkeur is dat ook de insteek van Hanze advocaat: pragmatisch en gericht op een goed resultaat. Voorkom een tijdrovend en ingewikkeld traject via het UWV of de kantonrechter, schakel Hanze advocaat in om tot een goede vaststellingsovereenkomst te komen!

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!