Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Wil je weten wat er sinds 1 januari 2022 qua arbeidsrecht is veranderd? Wij zetten de 5 belangrijkste wijzigingen op een rijtje voor je.

1. Onbelaste thuiswerk kostenvergoeding

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. En dit zal ook zo blijven, vaak in ‘hybride vorm. Een deel van de werkdagen thuis en een deel ervan op kantoor.

Voor woon-werkverkeer is al een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer. Per 1 januari 2022 mag je je medewerkers ook een onbelaste thuiswerkvergoeding betalen. Die is maximaal € 2,– per dag. De vergoeding is voor bijvoorbeeld water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie en thee en toiletpapier.

Hoe bepaal je de hoogte van de thuiswerkvergoeding? Met je medewerker maak je afspraken over het aantal dagen thuiswerken. Op basis hiervan bepaal je een vast bedrag. Zo hoef je niet per werkdag bij te houden wat je moet betalen.

Let wel: alleen als het in een cao staat, ben je verplicht deze thuiswerkvergoeding te betalen.

2. Aof premie

De premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) is per  1 januari 2022 aangepast. Er is een gedifferentieerde premie; bij het bepalen van de premie wordt gekeken naar de grootte van een organisatie. Voor kleinere werkgevers maakt dit de loondoorbetalingsplicht bij ziekte goedkoper.

3. Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden geeft medewerkers duidelijkheid en zekerheid over hun arbeidsvoorwaarden. Ook heeft je medewerker minimumrechten. Zoals ander werk naast een baan hebben (nevenwerkzaamhedenbeding). Of het niet terug hoeven betalen van verplichte opleidingen (studiekostenbeding).

Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. De Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden moet uiterlijk op 1 augustus 2022 zijn omgezet in nationale wetgeving. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel. 

4. Ouderschapsverlof

Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat ouders zelf kiezen hoe ze zorg en werk combineren. Per 2 augustus 2022 krijgen kersverse ouders 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.

Ouders kunnen nu 26 weken ouderschapsverlof opnemen. Dat is onbetaald, tenzij andere afspraken zijn gemaakt (bijvoorbeeld in een cao). Omdat het onbetaald verlof is, kan niet iedereen het zich veroorloven.

Daarom betaalt het kabinet de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof. Ouders krijgen straks van UWV een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon. Het kan zijn dat dit 70% wordt.

De 9 weken móeten in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Wat niet is opgenomen mag worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Dit kan dan tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen. Zonder betaling. Je kunt hier natuurlijk aanvullende afspraken over te maken (al dan niet in een cao).

5. Verhoging van het minimumloon

Het wettelijk minimumloon voor medewerkers van 21 jaar en ouder is per 1 januari 2022 €1.725,–. Dit bedrag is bruto en bij een volledig dienstverband.

Meer weten?

Wil je weten wat er nog meer wijzigt in 2022? En een update krijgen over relevante uitspraken voor jouw praktijk? Geef je dan op voor het Webinar Actualiteiten Arbeidsrecht op 10 maart. Het start om 10.30 uur en duurt anderhalf uur.

Hallo ik ben Roelien. Waar kan ik je mee helpen?

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een appje. Ik zal je zo snel mogelijk helpen!