Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Heb ik recht op een ontslagvergoeding?

Als je wordt ontslagen heb je meestal recht op een ontslagvergoeding. De transitievergoeding. Afspraken hierover worden vaak vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Wanneer de werkgever naar het UWV of de kantonrechter gaat heb je ook recht op de transitievergoeding. Dit wordt vastgelegd in een ontslagvergunning of een beschikking. Houd er rekening meer dat over de ontslagvergoeding belasting wordt ingehouden. Er hoeven geen werkgevers- en werknemerspremies te worden ingehouden en afgedragen.

Heb ik recht op een WW-uitkering?

Bij een ontslag heb je mogelijk recht op een WW-uitkering. Deze WW-uitkering moet je zelf aanvragen bij het UWV. Via werk.nl kun je je inschrijven als werkzoekende en vervolgens een uitkering aanvragen. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Je kan je al vanaf vier maanden voor de einddatum van je arbeidsovereenkomst inschrijven als werkzoekende, maar je moet dit uiterlijk binnen twee dagen na de laatste werkdag van het dienstverband doen. Op de website van het UWV staan de voorwaarden voor een WW-uitkering genoemd.

Wanneer er tussen jou en je werkgever een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten, is het van belang dat deze WW-vriendelijk wordt geformuleerd. Laat dit in ieder geval controleren!

Mocht je geen recht hebben op een WW-uitkering, dan heb je mogelijk wel recht op een bijstandsuitkering. Deze uitkering moet je bij jouw gemeente aanvragen.

Wat zijn de gevolgen voor mijn pensioenopbouw?

Een ontslag heeft gevolgen voor je pensioen. Dit omdat de pensioenopbouw stopt. Van het pensioenfonds ontvang je een overzicht. Je blijft altijd recht houden op dit opgebouwde pensioen. Soms is het mogelijk je pensioen zelfstandig voort te zetten of over te hevelen. Het is verstandig hierover contact op te nemen met je pensioenfonds.

Heb ik recht op hogere toeslagen?

Mogelijk heb je recht op hogere toeslagen omdat je een lager inkomen hebt, bijvoorbeeld omdat je een WW-uitkering ontvangt. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken voor o.a. huur- en zorgtoeslag.

Let op – ga niet zomaar akkoord met ontslag!

Let op, je kan niet zomaar door je werkgever worden ontslagen. Heb je hier een vraag over of wil je je situatie aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op. Wij staan de hele dag voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Gratis en vrijblijvend.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon