Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Niet zo blij met je ex-werknemer, wel of niet de waarheid vertellen?

Wat voor referenties geef je op als je door een potentiële werkgever wordt benaderd over je ex- werknemer? Positieve referenties leveren natuurlijk weinig discussie op. Maar wat nou als je minder blij was met de werknemer. Mag je dan zomaar alles delen? En zijn hier risico’s aan verbonden?

Een tip voor de werknemers; overleg even met je werkgever wat voor referenties er worden afgegeven. Geef niet zomaar een referent op. De werknemer in deze zaak had dat ook moeten doen. Dit is wat er speelde.

Zonder vooroverleg je ex-werkgever als referent opgeven

In deze zaak had een werknemer zijn potentiële werkgever zonder vooroverleg zijn vorige werkgever als referent opgegeven. Daar had hij beter over moeten nadenken, omdat daarna de baan aan zijn neus voorbij ging. In zijn ogen handelde zijn vorige werkgever onrechtmatig. De P&O-er zou onjuiste (negatieve) informatie hebben verstrekt.

Geen strijd met AVG

De werknemer voerde onder andere aan dat de afgifte van de negatieve referentie in strijd is met de AVG. Privacygevoelige gegevens kan je –  zeker sinds de komst van de AVG – niet zomaar delen met derden. Maar, geeft je ex-werknemer je op als referentie, dan wordt daarmee toestemming gegeven voor het delen van informatie over persoon en functioneren. Dit verweer slaagde dus niet.

Lees hier meer over de AVG en de bijhorende verplichtingen

Moet je alles delen?

De rechter oordeelt dat het uitgangspunt is dat zo veel mogelijk relevante informatie aan de potentiële werkgever moet worden verstrekt. Dit kan zowel positief, maar ook negatief uitpakken voor de sollicitant. Kortom: informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant. Wat relevant is, hangt onder meer af van de vragen die worden gesteld, maar ook van de omstandigheden en de aard van de functie.

 

Een ex-werknemer kan aangeven dat hij bepaalde informatie buiten de referentie wil houden. Je moet als referent dan kritisch zijn of je daarmee nog een correct beeld kan en wil verstrekken. Houd je noodzakelijk informatie achter, dan kan je namelijk vanwege onzorgvuldig handelen aansprakelijk zijn voor schade bij de nieuwe werkgever die hieruit voortkomt. Dus; eerst overleggen.

Mag je dan ook alles delen?

Ben je ook verantwoordelijk voor de gevolgen van gedeelde informatie die achteraf onjuist blijkt te zijn?  De rechter meent van niet wanneer je (vooraf) niet had hoeven te twijfelen aan de juistheid van de verstrekte informatie. Twijfel je of de informatie correct is? Deel deze twijfels dan ook. Dat is beter dan mogelijk relevante informatie achterwege laten met alle gevolgen van dien.

Bij twijfel? Bel Hanze advocaat!

Terug naar nieuws

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon