Vaststellingsovereenkomst ontvangen? In grote lijnen heb je 3 keuzes:

1. De vaststellingsovereenkomst ondertekenen

Je kan ervoor kiezen om het voorstel meteen te ondertekenen, de voorwaarden lijken je namelijk wel oké. Dit zullen wij niet adviseren. Laat een vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een jurist. Jouw jurist kan beoordelen of de voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst correct zijn. Of de voorwaarden je na ondertekening niet zullen schaden en of je na einde dienstverband recht hebt op een WW-uitkering. Daarnaast kan jouw jurist bekijken of er nog mogelijkheden zijn om te onderhandelen over de voorwaarden.

2. Onderhandelen over de voorwaarden

In de praktijk zien we vaak dat werknemer en werkgever over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst in gesprek gaan. Je bent immers niet verplicht om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst die is opgesteld op basis van de voorwaarden die de werkgever heeft. Daarnaast geldt de aloude regel: ‘niet geschoten is altijd mis’.

3. Gewoon in dienst blijven

Misschien wil je helemaal niet weg. En zie je geen enkele aanleiding om ook maar over een vaststellingsovereenkomst na te denken. Natuurlijk kun je dan het voorstel weigeren. Dan blijf je dus in dienst bij je werkgever. Als de werkgever perse van je af wil moet hij een andere manier ‘verzinnen’. De werkgever kan dan naar de rechter of naar het UWV. Natuurlijk moet de werkgever dan wel een dossier tegen je hebben. De werkgever kan immers niet zomaar van je af.

6 tips voor de onderhandeling

Stel je gaat voor keuze 2. Je kan je wel vinden in een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Maar wel onder jouw voorwaarden. Hieronder lees je 6 tips voor een goede onderhandeling.

1. Laat het initiatief bij de werkgever

Laat de werkgever met het voorstel komen. Als het initiatief van jou uitkomt verzwakt dit je positie.

2. Creëer goodwill

Het heeft geen zin om met een gestrekt been een onderhandeling in te gaan. Dit leidt vaak tot onnodig lange discussies en getouwtrek. Zorg ervoor dat je op een respectvolle manier een onderhandeling ingaat en probeer samen met de werkgever toe te werken naar een regeling waar beide partijen zich in kunnen vinden. Blijf dus vriendelijk en toon begrip voor de belangen van de werkgever.

3. Neem realistische doelen voor ogen

Het heeft geen zin om astronomisch hoge bedragen te gaan vragen, welke niet in de lijn liggen met hetgeen wordt aangeboden. Probeer realistisch te bekijken wat haalbaar is en wat je kan vragen, zonder dat je de werkgever daarmee op de kast jaagt en de deur meteen dichtgooit.

4. Bedenk wat je minimaal wil

Vaak wordt er in een onderhandeling gezocht naar een ‘gulden middenweg’. Met andere woorden, partijen zullen allebei water bij de wijn moeten doen om samen tot een compromis te komen. Laag insteken en hopen hoger uit te komen werkt natuurlijk niet. Steek je hoog in, natuurlijk niet te hoog (lees tip 3), dan kom je meestal in het midden uit. Indien je voor jezelf een grens stelt, dan kan je bepalen of deze grens met het bereiken van deze middenweg wordt behaald.

5. Laat je niet onder druk zetten door de werkgever

Niets is zo vervelend dan het ervaren van druk. Indien er een onredelijke termijn wordt gesteld waarin je moet reageren bespreek dit dan. Zorg er voor dat je niet te snel akkoord gaat met het voorstel omdat je de druk voelt van de werkgever. Dit pakt altijd nadelig uit.

6. Bel voor gratis advies

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen, wil je deze laten controleren of hulp bij het onderhandelen met de werkgever, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon