Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst

In de praktijk zien we vaak dat werknemer en werkgever over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst in gesprek gaan. Je bent immers niet verplicht om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst die is opgesteld op basis van de voorwaarden die de werkgever heeft. Daarnaast geldt de aloude regel: ‘niet geschoten is altijd mis’.

6 tips als je gaat onderhandelen voor betere voorwaarden

Stel je gaat voor keuze 2. Je kan je wel vinden in een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Maar wel onder jouw voorwaarden. Hieronder lees je 6 tips voor een goede onderhandeling.

1. Laat het initiatief bij de werkgever

Laat de werkgever met het voorstel komen. Als het initiatief van jou uitkomt verzwakt dit je positie.

2. Creëer goodwill

Het heeft geen zin om met een gestrekt been een onderhandeling in te gaan. Dit leidt vaak tot onnodig lange discussies en getouwtrek. Zorg ervoor dat je op een respectvolle manier een onderhandeling ingaat en probeer samen met de werkgever toe te werken naar een regeling waar beide partijen zich in kunnen vinden. Blijf dus vriendelijk en toon begrip voor de belangen van de werkgever.

3. Neem realistische doelen voor ogen

Het heeft geen zin om astronomisch hoge bedragen te gaan vragen, welke niet in de lijn liggen met hetgeen wordt aangeboden. Probeer realistisch te bekijken wat haalbaar is en wat je kan vragen, zonder dat je de werkgever daarmee op de kast jaagt en de deur meteen dichtgooit.

4. Bedenk wat je minimaal wil

Vaak wordt er in een onderhandeling gezocht naar een ‘gulden middenweg’. Met andere woorden, partijen zullen allebei water bij de wijn moeten doen om samen tot een compromis te komen. Laag insteken en hopen hoger uit te komen werkt natuurlijk niet. Steek je hoog in, natuurlijk niet te hoog (lees tip 3), dan kom je meestal in het midden uit. Indien je voor jezelf een grens stelt, dan kan je bepalen of deze grens met het bereiken van deze middenweg wordt behaald.

5. Laat je niet onder druk zetten door de werkgever

Niets is zo vervelend dan het ervaren van druk. Indien er een onredelijke termijn wordt gesteld waarin je moet reageren bespreek dit dan. Zorg er voor dat je niet te snel akkoord gaat met het voorstel omdat je de druk voelt van de werkgever. Dit pakt altijd nadelig uit.

6. Bel voor gratis advies

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen, wil je deze laten controleren of hulp bij het onderhandelen met de werkgever, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon