Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Ontslag met vaststellingsovereenkomst: voor iedereen beter

Je hebt, afhankelijk van de reden van het ontslag,  3 routes voor de beëindiging van het dienstverband:

  • Vraag een ontslagvergunning aan bij het UWV
  • Verzoek om ontbinding bij de kantonrechter
  • Sluit een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden.

In dit artikel leggen we je uit waarom de laatste optie voor beide partijen het prettigst is. Dat blijkt ook wel uit de cijfers: volgens het SEO Economisch onderzoek werd in 2015/2016 al ruim 70% van de dienstverbanden via deze weg beëindigd. Naar schatting is dat percentage inmiddels gegroeid tot 80%.

Maar waarom is de vaststellingsovereenkomst zo populair?

Ontslag met vaststellingsovereenkomst scheelt tijd, kosten en energie

Als het zover komt dat je als werkgever en werknemer in de rechtszaal tegenover elkaar staat, gaat daar al veel aan vooraf. Het is niet alsof het goed gaat tussen jullie. De onderlinge band is waarschijnlijk ronduit slecht. Dat kost allemaal veel tijd, energie en kosten.

Bij een vaststellingsovereenkomst (vso) is dit niet nodig. In de overeenkomst kom je tot voorwaarden waar jullie je allebei in kunnen vinden. Dat gaat veel sneller en kost daardoor minder energie en geld. Ook zijn de juridische kosten natuurlijk een stuk lager bij een ontslag met vaststellingsovereenkomst.

Bij ontslag met vaststellingsovereenkomst weet je de afloop

Een uitspraak van de kantonrechter of het UWV is onzeker, je legt de keuze bij een andere instantie. Ook moet je in beide gevallen een hoop stukken inleveren en jouw kant van het verhaal vertellen. Maar dan is het afwachten.

Je kunt denken dat je sterk staat, maar misschien denkt de beoordelaar bij het UWV of de rechter daar wel heel anders over. Je kunt nog wel in hoger beroep of in cassatie gaan. Dus zelfs de 1e uitspraak is niet definitief.

Bij een vaststellingsovereenkomst is dat allemaal niet zo. Je kan zelf bepalen of en met welke voorwaarden je instemt. Natuurlijk moet er wel overeenstemming zijn, maar de uitkomst heb je in ieder geval zelf in de hand.

Als het even kan: ontslag met vaststellingsovereenkomst

Want je kunt altijd nog naar de rechter. Zoals je hebt gelezen, zijn er belangrijke voordelen bij een ontslag met vaststellingsovereenkomst. Dat is zo voor werknemer en werkgever. Maar dan moet je er natuurlijk wel eerst met z’n tweeën uitkomen.

Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid aan de onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst begint. Wij helpen je daarbij. Niet alleen bij het onderhandelen, maar ook bij het sluiten van de overeenkomst, of als de onderhandeling te stroef lopen.

Kortom, verspil niet onnodig tijd, energie en geld aan een gang naar het UWV of de rechter. Een ontslag met vaststellingsovereenkomst is vaak voor iedereen beter. Voor de werknemer en de werkgever gelden vele voordelen. Maar natuurlijk gebeurt het ook dat je er niet uitkomt. Dan kan je nog zo graag een vaststellingsovereenkomst willen sluiten, maar daarvoor heb je wel twee partijen nodig die mee willen werken. Je kan dan altijd de gang naar de rechter nog maken.

Wij helpen je daarbij. Bij het onderhandelen en sluiten van de vaststellingsovereenkomst, maar ook als je er toch niet uitkomt.

 

Terug naar nieuws

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon