Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Ik hoor regelmatig dat een werknemer die betrapt is op diefstal, altijd op staande voet kan worden ontslagen. Dat is zo, maar het ontslag houdt niet altijd stand bij de kantonrechter. Daarvoor is het namelijk nodig een goed en helder beleid te hebben én te voeren als het om diefstal gaat. Hoe zit dat precies?

Bewijs, bewijs en nog meer bewijs

Als je het vermoeden hebt dat een werknemer van je steelt, verzamel dan eerst bewijs. Praat met andere medewerkers en kijk of er camerabeelden zijn van het vergrijp. Daarna is het belangrijk dat de werknemer in kwestie wordt gehoord.

Doe dit altijd samen met een andere collega. Na afloop van het gesprek kun je de medewerker het beste naar huis sturen, of hij nu wel of niet iets heeft toegegeven. Maak een verslag van het gesprek en stuur dit naar de werknemer.

Ontslag op staande voet: zo snel mogelijk

Geeft je werknemer toe dat hij van je gestolen heeft? Ontsla hem dan binnen 2 dagen op staande voet. Doe dit ook als je werknemer niks toegeeft, maar je wel hard bewijs hebt. Het is namelijk verplicht het ontslag op staande voet onverwijld of onmiddellijk te geven. Gebeurt dit niet, dan kan de kantonrechter dit gebruiken om het ontslag terug te draaien. Bevestig het ontslag op staande voet ook altijd schriftelijk aan de werknemer.

“Geeft de werknemer toe dat er sprake is van diefstal? En wil je overgaan tot ontslag op staande voet? Doe dit dan zo snel mogelijk!”

Geen hard bewijs?

Als er geen hard bewijs is, dan kan je als werkgever maximaal 3 weken gebruiken om meer onderzoek te doen, bewijsmateriaal te verzamelen en juridisch advies in te winnen. Daarna moet je kiezen of je de werknemers op staande voet ontslaat of dat je een andere maatregel neemt.

Wat is slimmer: ontslag op staande voet of toch een vaststellingsovereenkomst?

Houdt het ontslag op staande voet stand bij de rechter?

De werknemer heeft 2 maanden de tijd om het ontslag op staande voet aan te vechten. Daarna is het definitief en is er niks meer aan te doen.

Of het ontslag op staande voet zal standhouden bij de rechter, hangt van een aantal essentiële zaken af:

  • Is er voldoende bewijs?
  • Is er sprake van een consequent beleid bij de werkgever?
  • En is dit beleid duidelijk gemaakt aan de werknemer?
  • Wat zijn de persoonlijke omstandigheden van de werknemer?

Bij twijfel..

…niet doen? Neem in ieder geval eerst contact met ons op. We vertellen je in een vrijblijvend gesprek wat onze inschatting is van de haalbaarheid van het ontslag op staande voet. Ook als je bijna zeker weet dat het ontslag op staande voet standhoudt, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Niet alleen om de haalbaarheid te bespreken, maar ook om de stappen door te nemen die je moet zetten.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!